Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ORAȘELE ROMÂNIEI, MIERCUREA-CIUC

Romfilatelia introduce în circulație, joi, 10 martie 2022, o nouă emisiune de mărci poștale dedicată tezaurului arhitectonic urban al României: Orașele României, Miercurea-Ciuc.

Cele patru timbre ale seriei ilustrează edificii reprezentative ale orașului: Biserica franciscană din Șumuleu Ciuc și statuia Maicii Domnului (pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei), Gimnaziul Romano-Catolic (pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei), Cetatea Mikό (pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei), Patinoarul „VÁKÁR LAJOS” (pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei).

Situat în mijlocul Depresiunii Ciucului, orașul Miercurea-Ciuc a fost înființat la răscrucea a două trasee comerciale importante, într-un loc în care în trecut se țineau tradiționalele târguri săptămânale în zilele de miercuri, în vecinătatea unor așezări, precum Somlyó, Taploca și Zsögöd, existente deja din secolele XII–XIII.

În 1879 Miercurea-Ciuc a devenit reședința comitatului Ciuc. Construirea căii ferate în anul 1896, respectiv mutarea Gimnaziului Romano-Catolic din Șumuleu în Miercurea-Ciuc în anul 1910 au determinat o dezvoltare economică și culturală rapidă, în urma căreia s-a afirmat treptat caracterul civic al orașului.

Biserica franciscană din Șumuleu Ciuc

Călugării franciscani stabiliți în Șumuleu Ciuc în prima jumătate a anilor 1400 și-au construit biserica și mănăstirea între anii 1442–1448. Desfășurându-și activitatea în sprijinul culturii, ei au înființat aici o tipografie, o bibliotecă cu mii de volume, încă de la începuturi au predat la nivel primar și gimnazial, au scris oratorii și meșterii și le-au prezentat, lăsându-ne moștenire o tradiție care încă trăiește.

Construcția actualei biserici în stil baroc a început în anul 1804. La construcția acesteia au fost utilizate și pietrele vechii biserici gotice demolate. Lucrările s-au desfășurat pe baza proiectelor arhitectului Schmidt Konstantin și s-au terminat în 1876 odată cu finalizarea mobilierului din interior.

Statuia Maicii Domnului

Cea mai valoroasă comoară a bisericii este statuia Maicii Domnului așezată în spatele altarului principal. Statuia a fost sculptată din tei la începutul secolului al XVI-lea (1510–1515) în stil renascentist. Având o înălțime de 2,27 m, aceasta este cea mai înaltă statuie a Sfintei Fecioare din întreaga lume. Creatorul acestei statui este necunoscut. Acesta a înfățișat-o pe Maica Domnului ca pe Femeia Îmbrăcată în Soare: sub picioarele sale este așezat globul pământesc pe care apare și secera Lunii și poartă o coroană alcătuită din 12 stele. Statuia este considerată făcătoare de minuni și se află în centrul pelerinajului de Rusalii.

 Gimnaziul Romano-Catolic

Gimnaziul Romano-Catolic a fost întemeiat la mijlocul secolului al XVII-lea sub patronajul călugărilor franciscani din Șumuleu-Ciuc. Ideea mutării instituției de învățământ în orașul Miercurea-Ciuc s-a ivit la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 1909 a avut loc punerea pietrei de temelie, noua clădire a școlii – una dintre cele mai impozante în Transilvania – fiind finalizată în 1911. Cu ocazia ceremoniei de inaugurare care a avut loc în data de 5 iunie 1911, slujba religioasă a fost celebrată de episcopul fondator de școli ale Transilvaniei Majláth Gusztáv Károly, care a sprijinit cauza mutării instituției și a urmărit cu atenție întregul proces.

În partea centrală a clădirii gimnaziului se află capela împodobită cu trei vitralii, dintre care cel din mijloc o înfățișează pe Fecioara Maria cu Mântuitorul în braţe, cel din stânga pe Sfântul Ștefan (Regele Ștefan I al Ungariei), iar cel din dreapta pe Sfântul Emeric (Principele Emeric, fiul regelui Ștefan I).

În clădire funcționează astăzi două licee prestigioase, ambele cu predare în limba maghiară: Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária” (din 1991) și actualul Colegiu Național „Márton Áron”, purtând numele renumitului episcop de Alba Iulia.

 Cetatea „Mikó”

Castelul-fortăreață – intrat în conștiința publică cu denumirea de cetate – este cea mai veche clădire a orașului Miercurea-Ciuc. Acest edificiu cu bastioane în stil renascentist a fost construit în anul 1611 din porunca lui Hidvégi Mikó Ferenc, vicecăpitan al Scaunului Ciucului, pe baza proiectului unuia dintre arhitecții italieni care și-au desfășurat activitatea în Transilvania în timpul domniei principelui Bethlen Gábor – foarte probabil pe baza unui proiect aparținând lui Giacomo Resti.

Construirea castelului având o suprafaţă de 75×70 de metri și formă pătrată s-a terminat în secolul al XVII-lea. Din anul 1970, Cetatea „Mikó” găzduiește Muzeul Secuiesc al Ciucului, instituție având drept scop prioritar cercetarea, prelucrarea, păstrarea și prezentarea patrimoniului cultural al Depresiunii Ciucului. Pe lângă rolul său științific, Muzeul Secuiesc al Ciucului reprezintă și un important obiectiv turistic al regiunii: în cadrul expozițiilor permanente putem cunoaște istoria Cetății „Mikó”, este prezentat modul de viață tradițional al localnicilor, tipografia franciscană de la Șumuleu Ciuc și au fost expuse și obiecte sacrale restaurate. Cea mai recentă expoziție permanentă a fost deschisă în anul 2018 și prezintă istoria orașului Miercurea-Ciuc.

Hocheiul și Patinoarul „Vákár Lajos”

Perioada de iarnă, cu zăpadă și gheață, care durează câteva luni, a făcut posibil ca Miercurea-Ciuc să devină patria sporturilor de iarnă. Cu o istorie de peste 90 de ani de hochei pe gheață, nu este o întâmplare faptul că hocheiul a devenit cel mai popular sport. Anul 1929 este considerat anul în care hocheiul pe gheață a prins rădăcini, când fondatorii primei echipe (Miklós Gyula, Czáka István, Vákár Lajos) au spus „Am putea face asta și noi!” în timp ce vizionau un film de știri de la acea vreme. Conform surselor disponibile, primele meciuri pe teren propriu ale echipei s-au disputat probabil în 24–25 ianuarie 1931.

Centrul hocheiului pe gheață este astăzi Patinoarul „Vákár Lajos”, purtând numele sportivului care a introdus și a practicat hocheiul pe gheață și căruia i se datorează faptul că acest sport s-a putut înrădăcina pe aceste meleaguri. Este căminul echipei Sport Club Miercurea-Ciuc, aceasta fiind echipa de hochei pe gheață emblematică a orașului, dar și a Ținutului Secuiesc. În palmaresul acestei echipe figurează o mulțime de victorii, titluri și medalii câștigate la campionate naționale și internaționale.

Această emisiune de mărci poștale a fost realizată cu sprijinul reprezentanților Primăriei Municipiului Miercurea-Ciuc.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search