Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ORAȘELE ROMÂNIEI, CLUJ-NAPOCA

minic4

Evoluția Clujului până la statutul de ,,oraș comoară“ și prim oraș al Transilvaniei, așa cum era considerat la început de secol XVI, a înregistrat un moment istoric de primă importanță în anul 1316, atunci când este ridicat la rangul de „oraș“.

Prima sa atestare documentară apare însă în prima jumătate a secolului al II-lea d.H., când geograful grec Ptolemeu pomenește această importantă localitate a Daciei romanizate. În timpul împăratului Hadrian, așezarea capătă statutul de capitală a provinciei, devenind apoi ,,Colonia Aurelia Napoca”.

Ieșirea Clujului de sub stăpânirea episcopiei romano – catolice a avut loc în 1316, când izbucnea războiul civil dintre Regele Carol Robert de Anjou și alți pretendenți la tron. Pentru a obține sprijinul clujenilor, Carol Robert le-a acordat, prin diploma regală din 19 august 1316, libertățile pe care aceștia și le doreau, printre care și pe aceea de a-și alege proprii juzi și preoți. Astfel, Clujul a dobândit statutul de „oraș” (civitas), devenind unul dintre primele orașe de pe teritoriul României de astăzi.

Orașul s-a bucurat și de ocrotirea unui mare rege, clujean prin naștere: Matei Corvin (1458-1490). Domnia acestuia este legată de realizarea unor construcții reprezentative pentru Cluj — a bisericii și mănăstirii franciscane (azi biserica reformată).

Actul unirii Transilvaniei cu România din anul 1918, are loc în condițiile în care Clujul era un oraș modern și înfloritor. În perioada interbelică se dezvoltă puternic economic și cultural, remarcându-se ca unul dintre principalele centre urbane ale României Mari.

Anul 2016 marchează împlinirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș, ocazie cu care Romfilatelia introduce în circulație o emisiune filatelică tematică, din seria Orașele României, dedicată Municipiului Cluj-Napoca.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei reproduce imaginea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, una dintre cele mai frumoase construcții ale municipiului Cluj-Napoca, aceasta fiind ctitorită în perioada păstoririi episcopului Nicolae Ivan.

Lucrările de construcție au început în anul 1923, după planurile arhitecților Constantin Pomponiu și George Cristinel, iar în noiembrie 1933, la sfințirea bisericii au participat patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea al României, Prințul Moștenitor Mihai, membri ai guvernului.

Catedrala a fost construită în plan treflat și este specifică arhitecturii tradiționale ortodoxe românești, cu bogate reliefuri cioplite în piatră, motive geometrice și florale. Frescele poartă semnăturile lui Anastasie Demian și Catul Bogdan.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei reproduce imaginea Bastionului (Turnul) Croitorilor, ce a fost denumit după breasla croitorilor din Cluj, care l-a întreținut și a avut sarcina pazei orașului în acel punct, fiind cel mai mare turn de apărare al orașului care s-a păstrat integral.

Turnul reprezintă colțul de Sud-Est al cetății medievale, ridicate începând cu secolul al XV-lea. Între 1627 și 1629, fortificația a fost reconstruită în forma în care o putem admira și în prezent.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei reproduce imaginea Teatrului Național „Lucian Blaga” și a Operei Române.

Clădirea Teatrului Național ,,Lucian Blaga” și a Operei Române a fost ridicată între 1904 și 1906, după planurile celebrilor arhitecți Hermann Helmer și Ferdinand Fellner. Sala de spectacole dispune de 928 de locuri și este realizată în stil neobaroc.

Prima reprezentație în limba română pe scena Teatrului Național din Cluj a avut loc în luna Decembrie 1919, cu piesele „Se face ziuă” de Zaharia Bârsan și „Ovidiu” de Vasile Alecsandri.

Opera Națională Română Cluj-Napoca este prima instituție lirico-dramatică de stat din România. Spectacolul inaugural a avut loc în 25 mai 1920, cu opera „Aida” de G. Verdi. De la acest prim spectacol și până în prezent, pe scena Operei Române au fost prezentate peste 200 de opere, operete și balete din repertoriul universal.

Timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei reproduce imaginea Universității „Babeș – Bolyai”.

Municipiul Cluj-Napoca este un centru de renume al învățământului, educației și științei. Universitatea Babeș-Bolyai este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al familiei de matematicieni maghiari Bolyai.

Clădirea Universității Babeș-Bolyai a fost ridicată în stil eclectic între anii 1893-1902 fiind o instituție de învățământ multiculturală.

 

Romfilatelia mulțumește Universității „Babeș-Bolyai” și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Dlor. George Avanu și Ștefan Socaciu pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Cluj_2016_caract

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search