Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

OMUL ȘI CÂINELE, CEA MAI TRAINICĂ PRIETENIE

Cele mai frumoase povești pe care le întâlnim în copilărie sunt cele care ne istorisesc despre prietenia dintre om și animal. De aici se trag cele mai valoroase învățăminte despre loialitate, încredere, sacrificiu și dragoste necondiționată.

Nicio legătură dintre om și o altă specie nu a fost atât de mult omagiată, studiată, comentată precum cea dintre om și câine. Primul animal domesticit, câinele și-a legat soarta de cea a omului în asemenea măsură, încât comportamentul și chiar fiziologia sa s-au modificat semnificativ, ca urmare a îndelungii sale evoluții alături de specia umană.

Pentru a sărbători această legătură, Romfilatelia introduce în circulație, vineri, 11 iunie 2021, emisiunea de mărci poștale Câinele, prieten al omului, emisiune alcătuită din patru timbre și un plic „prima zi” și completată de patru cărți poștale maxime. Cele patru timbre ale seriei, având valorile nominale de 2 lei, 2,20 lei, 5,50 lei și 19,50 lei, prezintă aspecte ale interacțiunii dintre om și câine, acesta din urmă apărând în ipostaze diferite: ajutor practic al omului (ca însoțitor al nevăzătorilor sau al persoanelor cu dizabilități motorii), dar și simplu prieten afectuos al copiilor.

Domesticirea câinelui a avut loc acum cel puțin 15.000 de ani, înainte de apariția agriculturii, când oamenii încă trăiau ca vânători-culegători. Câinii descind din lupi, dar nu din lupii actuali, cum se crede adesea. Istoria evoluției câinelui este lungă și complicată, necesitând cercetări laborioase, inclusiv analize moleculare și genetice, pentru elucidarea unor aspecte. O teorie larg acceptată susține că ruda cea mai apropiată a câinelui este lupul cenușiu care trăiește în Eurasia și America de Nord (specia de lup care există și la noi în țară), cele două specii provenind dintr-un strămoș comun. Câinele (Canis familiaris) și lupul cenușiu (Canis lupus) s-au desprins din acest strămoș acum aproximativ 30.000 de ani, pornind pe căi evolutive diferite, și continuă să evolueze divergent și în ziua de azi.

Relația dintre om și câine este complexă și îmbracă aspecte multiple. Câinii pot fi antrenați să îndeplinească o varietate de roluri: însoțirea și ajutarea persoanelor cu dizabilități, salvarea victimelor unor catastrofe naturale, detectarea explozibililor, a drogurilor și a altor substanțe periculoase, urmărirea și prinderea infractorilor, paza și adunarea turmelor de animale, ajutarea oamenilor la vânătoare și pescuit, tracțiunea unor vehicule etc. În lunga sa evoluție alături de om, câinele a căpătat o sensibilitate particulară față de emoțiile și comportamentul acestuia, ceea ce face posibilă o comunicare eficientă între cele două specii, iar această comunicare, la rândul ei, facilitează dresajul și explică performanțele uneori uimitoare ale câinilor în aceste activități.

Dar, dincolo de aceste aspecte practice, câinele rămâne, în primul rând, un prieten al omului, iar atașamentul lui față de om rămâne cea mai pură expresie a  fidelității, afecțiunii și devotamentului.

Emisiunea de mărci poștale „ Câinele, prieten al omului” va fi disponibilă începând de vineri, 11 iunie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search