Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Emisiune comună România – China. Obiecte lăcuite și Ceramică

RomaniaChinaChina este una dintre cele mai vechi națiuni din lume, având o istorie scrisă veche de 5.000 de ani. Țara a fost condusă de o serie de dinastii care și-au lăsat amprenta asupra întregii sale culturi. China este statul cu cea mai mare populație din lume reprezentând o cincime din populația globului. Judecând după suprafață, aceasta se clasează pe locul al treilea, după Rusia și Canada. Istoria străveche a Chinei a influențat fundamental dezvoltarea culturală a întregii umanități.China este una dintre cele mai vechi națiuni din lume, având o istorie scrisă veche de 5.000 de ani. Țara a fost condusă de o serie de dinastii care și-au lăsat amprenta asupra întregii sale culturi. China este statul cu cea mai mare populație din lume reprezentând o cincime din populația globului. Judecând după suprafață, aceasta se clasează pe locul al treilea, după Rusia și Canada. Istoria străveche a Chinei a influențat fundamental dezvoltarea culturală a întregii umanități.

Pentru a promova înțelegerea reciprocă și prietenia tradițională dintre poporul chinez și cel român, Romfilatelia, societate specializată în emiterea și comercializarea mărcilor poștale românești, și Poșta Chineză, au decis să pună în circulație, la 22 septembrie 2004, o emisiune comună de timbre poștale intitulată „Obiecte lăcuite și ceramică”.

Toba verticală din lemn sculptat în formă de foenicși și tigri este un instrument muzical care datează din perioada statelor combatante. Toba a fost descoperită în provincia Hubei din sudul Chinei și are o înălțime de aproximativ 150 cm. Toba era un instrument esențial pentru petrecerile împăraților și familiilor regale din Statul Chu deoarece reprezenta statutul social și eminența posesorului. De asemenea, este cel mai reprezentativ instrument lucrat manual din cultura Statului Chu.

Vasul cu colonete descoperit în comuna Izvoare (județul Neamț) face parte din cultura Cucuteni, ultima cultură importantă din Europa, care a fost numită după satul în care au fost descoperite primele rămășițe ale acestei civilizații. Civilizația Cucuteni se baza pe agricultură, olărit și extragerea cuprului din rocă. Cultura Cucuteni, a cărei dezvoltare a durat aproximativ 1.000 de ani, a fost atestată pe teritoriul județului Neamț într-un număr remarcabil de așezări (aprox. 150). Săpăturile arheologice au dezgropat numeroase obiecte din perioada eneolitică care fac parte astăzi din importante colecții muzeale. Cultura Cucuteni se întindea din România până în Republica Moldova și Ucraina. Caracteristica acestei culturi este ceramica, ornată probabil cu ajutorul unei roți de olărit primitive și pictată într-un mod specific. Decorațiile, realizate la început cu incizii și șanțuri, au devenit, mai târziu, monocrome, apoi bicolore și tricolore: negre, albe și roșii. Pentru mai bine de un mileniu, civilizația Cucuteni rămâne una dintre cele mai importante civilizații eneolitice din vechea Europă.

Data Aparitie:2004-09-22

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search