Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Obiecte de colecție – APARATE FOTO

aparate_foto_M Pentru colecţionarii pasionaţi de tematicile care abordeazã domeniul tehnicii fotografice Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea Obiecte de colecţie – Aparate foto.

Cuvântul fotografie, care asociazã douã noţiuni provenite din limba greacã, fotos şi grafein, se traduce simplu în vorbirea curentã: scrierea cu luminã.

Alchimiştii evului mediu cunoşteau faptul cã o substanţã, clorura de argint, se înnegrea dupã expunerea la luminã. Îmbinând aceastã proprietate cu efectul de fixare a imaginii pe o placã, la început metalicã, prin scufundarea ei dupã expunere în soluţie de hiposulfit de sodiu, s-au realizat primele imagini fotografice.

Cel dintâi pas important în fotografie l-a realizat fizicianul Joseph Niepce, care, în anul 1829, îmbina toate procedurile cunoscute pânã atunci pentru a fixa o imagine pe o placã metalicã cu depunere de halogenurã de argint, de atunci datând şi cea mai veche fotografie.

Evoluţia tehnicã a aparatelor de fotografiat a fost legatã de perfecţionarea suportului fotosensibil şi a sistemelor optice destinate obţinerii unei imagini cât mai clare; în acest sens, în a doua jumãtate a sec. al XIX-lea, obiectivele s-au perfecţionat fiind calculate şi construite de iluştri opticieni.

Un reper important al evoluţiei aparatelor foto este anul 1884 când George Eastman a reuşit sã producã primul suport sensibil flexibil „rollfilm” care a permis miniaturizarea aşa-zisei camere fotografice. Un aparat cunoscut, adaptat noului suport sensibil a fost realizat de Eastman în anul 1888. Evoluţia aparaturii foto a avut în vedere perfecţionarea lentilelor şi precizia mecanismelor de reglare care asigurau timpii de expunere, claritatea imaginii şi cantitatea de luminã (influenţatã de deschiderea diafragmelor).

Dupã apariţia tehnicii digitale pentru realizarea fotografiilor (la care se adaugã posibilitãţile de transmitere rapidã a imaginilor) aparatele clasice care au folosit plãci fotosensibile sau filme au devenit obiecte de colecţie.

Emisiunea abordatã de Romfilatelia ilustreazã pe timbrele poştale aparate foto de epocã aparţinând colecţiei Muzeului Tehnic din Bucureşti. Trebuie remarcat faptul cã douã timbre poştale reproduc imaginile unor aparate foto care au fost donate de întemeietorul Muzeului Tehnic, Dimitrie Leonida şi de soţia acestuia, Iulia Leonida.

Aparatul de fotografiat cu burduf Goldmann (Austria) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,50 lei. Destinat fotografierii pe plãci format 18×24 cm, aparatul realizat în jurul anului 1900, reprezintã produsul firmei Goldmann RA Fabrik Photographischer APPARATE, fondatã în anul 1888. Aparatul, de bunã calitate, a fost utilizat cu succes de cãtre amatori şi profesionişti.

Aparatul de fotografiat Manufacture D`optique E.Suter, Bale (Elveţia) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,80 lei. Produs elveţian din al doilea deceniu al secolului XX, aparatul a fost realizat de firma Optische Anstalt E. Suter AG, a cãrei existenţã a fost menţionatã pânã în anul 2005. Aparatul a fost donat de Iulia Leonida (soţia lui Dimitrie Leonida) domnului Serincu Ștefan (fost salariat al muzeului). Acesta l-a donat în anul 1982 Muzeului Tehnic.

Aparatul de fotografiat Plaubell Makina (Germania) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,40 lei. Aparatul a fost produs în al doilea deceniu al secolului XX de firma Plaubell GmbH înfiinţatã în anul 1902 de Hugo Schrader. La începutul existenţei sale firma a produs şi comercializat lentile de foarte bunã calitate. Aparat cu burduf, tipul Plaubell Makina dispunea de telemetru pentru focalizare. Fabricarea aparatelor foto de tip Plaubell a încetat în anul 1953.

Aparatul de fotografiat Ernemann Tropen-Klapp (Germania) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,00 lei. Fabricat în deceniul al treilea al secolului XX, este un aparat rabatabil Tropen Klapp (tropical), produs al firmei Ernemann, una dintre cele mai prestigioase firme în domeniu, cu fabrica în Dresda. Aparatul reprodus pe timbrul poştal a aparţinut lui Dimitrie Leonida.

Aparatul de fotografiat Balda Pontina (Germania) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,10 lei. Produs în deceniul patru al secolului XX, aparatul aparţine companiei producãtoare Balda-Werk. Dupã al Doilea Rãzboi Mondial, Balda, la fel ca alte companii din Dresda, a fost naţionalizatã sub control rusesc. Max Baldeweg a înfiinţat o nouã companie, numitã, de asemenea, Balda (Balda Kamera-Werk), cu sediul în Bünde, Germania de Vest.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 14,50 lei este ilustrat aparatul de fotografiat Welta (Germania). Aparatul, realizat în al patrulea deceniu al secolului XX, a avut ca producãtor compania germanã Welta, înfiinţatã în anul 1914 sub numele Weeka-Kamera-Werk. Dupã rãzboi Welta a perfecţionat vechile modele, fiind reorganizatã ca o companie de stat (Veb Welta-Kamera-Werk).

Aparatul de fotografiat Rolleiflex (Germania), fabricat înanul 1961 este ilustrat pe plicul prima zi a emisiunii. A fost produs iniţial de compania germanã Franke & Heidecke începând cu anul 1929 şi mai târziu de Rollei-Werk. Este prevãzut cu douã obiective: Carl Zeiss Jena Tessar (3,5/75 mm) şi Heidsomat (2,8/75 mm). Cu ajutorul acestui tip de aparat au fost realizate fotografii de foarte bunã calitate.

Mulţumim Muzeului Tehnic “Dimitrie Leonida” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

 

Data Aparitie:2013-03-29

aparate_foto_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search