Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Muzeul Național Filatelic – 1 an de la înființare

EPSON scanner imageCu ocazia împlinirii unui an de existență a Muzeului Național Filatelic, Romfilatelia pune în circulație emisiunea filatelică intitulată Muzeul Național Filatelic – 1 an de la înființare.
Muzeul Național Filatelic, inaugurat la 1octombrie 2004, cu ocazia celui de al 23-lea Congres al Uniunii Poștale Universale, în prezența a 40 de miniștri, reprezentanți ai Administrațiilor Poștale de pe întregul mapamond, este amenajat în incinta Muzeului Național de Istorie a României. Construită în stil neoclasic, după planurile arhitectului Al. Săvulescu, clădirea muzeului a adăpostit până în 1970, Poșta Centrală a orașului București.
În anul 1891, Direcția Generală a Poștelor și Telegrafului, amenajează o primă formă a unui muzeu poștal. Urmează îndelungate demersuri pentru înființarea unui muzeu al Poștei astfel că la începutul secolului XX, este prezentat pentru prima oară publicului un muzeu poștal, în cadrul Expoziției Generale din 1906. Renumitul arhitect Grigore Cerchez, director general al Poștelor, a construit un vechi han de poștă în care au fost expuse piese de istorie poștală și nenumărate timbre aparținând Direcției Generale a Poștelor și Telegrafelor. Dar existența acestui muzeu a fost de scurtă durată.
Anul 2004 este anul renașterii acestei instituții care, astăzi, adăpostește în trei săli, cu o suprafață de peste 600 mp, o parte din tezaurul Poștei Române. În sala „Cezar Librecht” (primul director general al poștei și telegrafului din Moldova și Muntenia) se pot admira diferite obiecte poștale folosite de-a lungul anilor: birou dintr-un oficiu poștal, cutii de scrisori, cutii de transport valori, ștampile, goarne, genți poștale, costume de surugii. În sala „Dimitrie C. Butculescu”(președinte fondator al Societății Filatelice Române) poate fi consultată o bogată bibliografie cuprinzătoare despre istoria filatelică românească. Exponatele cuprind de asemenea numeroase diplome și medalii obținute de Poșta Română de-a lungul anilor. În sala „ George Lahovary” ( reprezentantul României la actul de naștere al Uniunii Generale Poștale în 1874, devenită în 1878 Uniunea Poștală Universală) există o parte din tezaurul ce însumează 11 milioane de timbre, unele unicate mondiale. Cele mai rare piese sunt celebrele „ Cap de Bour ” emise de Moldova în 1858, simbol al independenței Principatului față de Imperiul Otoman. De altfel „Cap de Bour ”a fost prima marcă poștală apărută în sud-estul Europei, înaintea Greciei (1861), Turciei (1863), Serbiei (1866) și Bulgariei (1879). Un alt exponat de valoare – expus în coli – este emisiunea „ Carol I cu favoriți” sau ” cu barbă” ce datează din perioada 1866-1872. Tot aici se află matrițele originale din oțel cu care s-au tipărit cele patru valori din prima emisiune „ Cap de Bour” precum și machete ale timbrelor începând cu 1872.
Muzeul Național Filatelic, conceput ca o instituție culturală a Poștei Române, are misiunea de a promova cunoașterea și înțelegerea lumii întregi, prin studierea timbrelor, a scrisorilor sau a altor mijloace de comunicare prin poștă.
Macheta timbrului cu tematica evenimentului, realizată de cunoscutul pictor și ilustrator Devis Grebu, asociază într-o manieră originală capul de bour (reprodus pe primele timbre românești) cu textele ce marchează data de aniversare a primului an de existență a Muzeului Național Filatelic.
Având valoarea nominală de 40 Bani, timbrul este prezentat colecționarilor atât în coli de timbre poștale dar și într-o interesantă variantă de tête-bêche.

Data Aparitie:2005-09-30

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search