Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

MARI INVENTATORI

Mari_inventatori_MDe mii de ani, curiozitatea şi nevoia găsirii de soluţii la problemele practice de zi cu zi au inspirat oamenii şiau condus la dezvoltarea tehnologiei şi a ştiinţei, lărgind astfel abilităţile noastre de a schimba lumea. Multe dintre invenţiile secolelor trecute au devenit piatra de fundament a lumii de astăzi prin furnizarea de răspunsuri la întrebări despre corpul uman, mediul înconjurător sau fenomenele naturale.

Romfilatelia dedică emisiunea de mărci poştale Mari Inventatori unor figuri reprezentative ale progresului tehnic şi ştiinţific mondial, cele 4 timbre ilustrându-i pe Leonardo daVinci, Thomas Alva Edison, Nikola Tesla şi Albert Einstein.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei îl înfăţişează pe Nikola Tesla (1856 – 1943) alături de o imagine a motorului cu inducţie alimentat cu ajutorul curentului alternativ. Imaginaţia tehnică a inventatorului sârbo-american, susţinută de o fantastică capacitate de concentrare şi motivaţie intensă, a fost în plină manifestare încă de la o vârstă fragedă: credea că într-o bună zi vaputea să fotografieze gândurile oamenilor. Tesla a lăsat în urmă mai bine de 200 de invenţii. Creaţiile sale au inclus realizări extraordinare precum arcul electric, motorul de curent alternativ şi sistemele de curent alternativ. Este faimos pentru bobina de inducţie pentru curenţi alternativi de înaltă frecvenţă. De asemenea, Tesla a introdus conceptul de cuptor cu microunde. El a avut o puternică intuiţie a electricităţii şi a undelor radio, ceea ce i-a permis să proiecteze maşini funcţionale.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei este ilustrat portretul inventatorului american Thomas Alva Edisson (1847 – 1931), cunoscut ca „Magicianul din Menlo Park”, alături de cea mai cunoscută invenţie a sa: becul cu filament incandescent, descoperire epocală fără de care nu ne putem imagina prezentul. Un veritabil autodidact, Edison a contribuit la binele umanităţii printr-o serie de invenţii în domeniul telegrafiei, telefoniei, electricităţii, cinematografiei sau a înregistrării mecanice a sunetului. Credinţa în auto-îmbunătăţire a păstrat-o pe tot parcursul vieţii sale, aceasta însoţindu-l de asemenea permanent în experimentele sale menite să contribuie la evoluţia tehnologică şi ştiinţifică din vremea sa.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei regăsim portretul marelui fizician teoretician Albert Einstein (1879 – 1955) alături de celebra ecuaţie a Teoriei relativităţii E = mc2, transpusă pe marca poştală.

Fizician american de origine germană, încă de tânăr a arătat o curiozitate vie pentru natură şi o abilitate înnăscută în înţelegerea conceptelor matematice dificile.

În 1905 publică cea mai importantă lucrare a sa, „Asupra electrodinamicii corpurilor în mişcare”, ce avea să fie cunoscută mai târziu sub numele de Teoria relativităţii restrânse.

După 1919, Einstein, devenit renumit la nivel mondial, a activat pentru cauza dezarmării internaţionale şi a guvernării mondiale. Deşi Einstein s-a dedicat mult cauzelor politice şi sociale, ştiinţa a fost întotdeauna pe primul plan, confirmând astfel una dintre ideile în care credea şi anume că numai descoperirea naturii universului ar avea un înţeles de durată. Scrierile sale includ: Relativitatea: teoria specială şi generalizată (1916), Lumea aşa cum o văd eu (1934), Evoluţia fizicii (1938) şi Din ultimii mei ani (1950).

Pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei este reprezentat „Maestrul Renaşterii”, cum a fost numit Leonardo da Vinci (1452 – 1519), împreună cu una din creaţiile sale, o instalaţie mecanică pentru irigarea terenurilor arabile. Leonardo da Vinci se înscrie în curentul Renaşterii, detaşându-se însă de ceilalţi creatori ai vremii atât prin diferenţa de metodă şi viziune, cât şi datorită măiestriei prin care a excelat în numeroase domenii precum pictură, sculptură, arhitectură sau inginerie. Printre principalele invenţii se numără diferitele tipuri de maşini folosite atât pentru protecţia, cât şi pentru asediul unui oraş, munca sa de inventator fiind strâns legată de situaţia socio-politică a statelor italiene şi relaţia conflictuală dintre acestea. Carnetele sale vorbesc despre un număr mare de invenţii, printre care pompa hidraulică, submarinul, carul de luptă, rulmentul cu bile, costumul de scafandru, podul rotitor, maşini de zburat, maşina cu auto-propulsie, etc.

Pe plicul „prima zi” este reprezentat Arhimede, celebrul învăţat al lumii antice. Realizările sale se înscriu în numeroase domenii ştiinţifice: matematică, fizică, astronomie, inginerie şi filozofie. Este cunoscut în special datorită principiului lui Arhimede, pe care l-a descris în tratatul său Despre corpurile plutitoare. Acest principiu stipulează că un corp solid scufundat într-un fluid este împins de jos în sus de către acesta, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dezlocuit de acel corp. Alte scrieri ale lui Arhimede: Despre Echilibrul Planelor, Măsurarea cercului, Despre Spirale, Despre Sferă şi Cilindru, Despre Conoide şi Sferoide, Problema bovinelor, Calculul Firelor de Nisip, Metoda Teoremelor Mecanicii.

Romfilatelia mulţumeşte domnului inginer Aurel Tudorache pentru sprijinul acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Data de aparitie: 2014-12-17

Mari_inventatori_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search