Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Mărcile poștale românești te invită în orașul – cetate Alba Iulia

Orasele Romaniei, Alba Iulia_Romania's cities, Alba Iulia

Cea mai recentă emisiune de mărci poștale, pe care Romfilatelia o propune colecționarilor și publicului general, este dedicată orașului – cetate Alba Iulia, cel mai important centru spiritual
și cultural al Transilvaniei. Astfel, Romfilatelia continuă proiectul filatelic Orașele României, în cadrul căruia timbrul este oglinda unor frumoase așezări urbane din țara noastră, a căror existență
a contribuit la creionarea filelor naționale de istorie și cultură. Sub titlul simbolic Orașele României, Alba Iulia, emisiunea de timbre va fi disponibilă spre vânzare începând de vineri, 27 noiembrie a.c., în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Cele patru mărci poștale ale emisiunii ilustrează importante monumente din patrimoniul orașului, care se remarcă prin încărcătura istorică pe care o au, prin formele arhitecturale și sculpturale, precum și prin valoarea și simbolistica dobândite de-a lungul timpului.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei este ilustrat Castrul roman al Legiunii XIII Gemina, unul dintre cele mai importante centre ale stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei, iar pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei regăsim Poarta a III-a (de est) a cetății bastionare de tip Vauban, Alba Carolina. Denumită și Poarta lui Carol, este cea mai mare și mai impunătoare dintre cele șapte porți ale fortificației, remarcându-se prin masivitatea și bogăția decorului ce o împodobește pe ambele fațade.

Timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei prezintă Catedrala „Sfântul Mihail”, cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania, cuprinzând toate stilurile arhitectonice ale evului mediu european (romanic, gotic, renascentist și baroc).

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei este ilustrată Catedrala Încoronării, simbol al Unirii tuturor românilor din provinciile istorice ale țării. Construită într-un timp record, de doar 9 luni, între 1921 și 1922, catedrala a găzduit încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria din
15 octombrie 1922. Catedrala poartă hramul Sfânta Treime și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, iar arhitectura neo-românească a monumentului este realizată de Victor Gheorghe Ștefănescu.

Mărcile poștale ale emisiunii sunt însoțite de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre (în album filatelic).

Produsul special este albumul filatelic, realizat într-un tiraj de 245 de exemplare și echipat cu blocul emisiunii și plicul prima zi, având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.

Romfilatelia mulțumește Primăriei Municipiului Alba Iulia pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

* * *

Povestea timbrelor, emise de Romfilatelia începând cu anul 2004, reprezintă o minunată călătorie printre frumusețile și bogățiile României, ilustrând locuri pitorești, instituții de renume, personalități remarcabile ale poporului român, tradiții păstrate din generație în generație, valori și simboluri naționale ce poartă numele României peste granițele țării. De mai bine de un deceniu, Romfilatelia și marca poștală sunt biletul tău către educație, cultură și cunoaștere.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search