Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Marca poștală, simbol al dialogului inter-cultural

Joi, 30 aprilie 2015, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a avut loc Conferința internațională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea, semnarea și ratificarea de către România a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale, documentul oficial fiind semnat cu o zi înainte, în data de 29 aprilie a.c.

Romfilatelia a participat la acest eveniment menit să marcheze o frumoasă aniversare a
inter-culturalității, diversității culturale, toleranței și integrării printr-un moment ce a constat într-o prezentare intitulată Marca poștală, simbol al dialogului inter-cultural și lansarea unui produs filatelic special, realizat cu această ocazie.

Invitatul special al conferinței, organizate de Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea Babeș-Bolyai, a fost dl. Gianni Buquicchio, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei. Alături de acesta au fost prezenți: dl. Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, prof. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. dr. Vasile Pușcaș din cadrul Universității
Babeș-Bolyai, dl. Ovidiu Victor Ganț, deputat și reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, precum și alți membri ai comisiilor parlamentare și reprezentanți ai mediului cultural.

La ceas aniversar, Romfilatelia, reprezentată prin dna. Cristina Popescu, directorul general al instituției, a realizat o scurtă prezentare a proiectelor abordate de filatelia românească cu tematica minorități naționale, timbrul fiind de-a lungul timpului un valoros susținător al acestora, al culturii, obiceiurilor și tradițiilor specifice acestor grupuri minoritare.

Printre minoritățile regăsite în emisiunile de mărci poștale introduse în circulație până în prezent îi amintim pe: maghiari, bulgari, sârbi, ruși, evrei, germani, armeni, polonezi, turci, ucraineni, romi și croați.

Plicul de corespondență cu timbru imprimat, realizat pentru acest eveniment, a continuat seria proiectelor filatelice cu tematica inter-culturalitate și a marcat această aniversare de mare însemnătate, subliniind încă o dată varietatea etnică din România și importanța acceptării, înțelegerii și respectării tuturor minorităților naționale de pe teritoriul țării noastre.

Î poștal a putut fi vizionat de participanții la conferință în cadrul panoului filatelic special realizat de Romfilatelia, dezvelit și lansat în prezența ministrului afacerilor externe, a președintelui Comisiei europene pentru democrație prin drept și a rectorului Universității Babeș – Bolyai.

Atât întregul poștal, cât și prezentarea proiectelor filatelice dedicate minorităților naționale din România au fost primite de participanți cu mare interes și admirație, ministrul afacerilor externe adresând cu acest prilej mulțumiri Romfilatelia.
Î cadrul conferinței, a avut loc și ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa dlui. Gianni Buquicchio, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) din cadrul Consiliului Europei.

Prin acest eveniment, timbrul și-a reconfirmat rolul de liant între popoare și culturi, de susținător al comunicării dintre oameni, pe care o înnobilează, o ajută să se împlinească, însoțind stări și împărtășind emoții, construind punți și comprimând distanțe; timbrul traversează astfel timpul și conferă valoare de simbol celor pe care îi omagiază, îmbiindu-i pe colecționari să adune povești serioase în clasoare menite să consemneze istorie.

WordPress Image Gallery Plugin

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search