Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

MAEȘTRII CAMUFLAJULUI

Păstrând tradiția proiectelor filatelice dedicate faunei, tematică apreciată de colecționari, dar și de publicul larg, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale intitulată Maeștrii camuflajului.

Pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei, este o specie prezentă în sudul și estul continentului european, caracteristică zonelor deschise de stepă, pășunilor și culturilor agricole. Sperioasă și prudentă, atunci când este surprinsă, se poate întinde la pământ, penajul său, de culoarea ierburilor uscate, ajutând-o să se camufleze cu ușurință. În România cuibărește în regiunile aride din Dobrogea, grindurile nisipoase din Delta Dunării și în unele zone din sudul țării. În sezonul rece iernează în Africa.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei este ilustrată Ciocănitoarea de grădină sau ciocănitoarea pestriță de grădină (Dendrocopos syriacus), o specie prezentă în partea centrală și de sud-est a continentului european. Preferă zonele deschise precum livezile, parcurile și grădinile, dar o găsim și în pădurile de foioase și conifere, acolo unde trunchiurile copacilor depășesc 25 cm în diametru. În România este prezentă tot timpul anului și este răspândită îndeosebi în ținuturile joase.

Specie prezentă în cea mai mare parte a continentului european, Caprimulgul (Caprimulgus-europaeus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, este caracteristic zonelor deschise și aride, reprezentate de rariști ale pădurilor de conifere sau de amestec, și pășunilor. În România se estimează o populație de 12.000-15.000 de perechi, cele mai numeroase efective aflându-se în Rusia, Turcia, Spania și Franța. Iernează în Africa.

 Ciocănitoarea verde sau ghionoaia verde (Picus viridis), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei, face parte din ordinul Piciformes și familia Picidae. Este una dintre cele mai răspândite ciocănitori din Europa Centrală, Africa de Nord-Vest, Asia Mica, Iran. Ciocănitoarea verde este destul de des întâlnită pe sol, unde caută furnici, hrana ei favorită. În România este prezentă tot timpul anului și este comună în pădurile de foioase cu luminișuri, dar și în parcuri și zone deschise cu pâlcuri de arbori.

Emisiunea de mărci poștale Maeștrii camuflajului va fi disponibilă începând de vineri, 14 septembrie 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de setul de două plicuri prima zi și setul de patru cărți poștale maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre, minicoala de 5 timbre (unul dintre timbre are imaginea subiectului reprodusă „în oglindă”, păstrând textele explicative și valoarea nominală identice cu ale celorlalte timbre) + 1 vinietă + manșetă ilustrată și blocul special de 4 timbre

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 247 exemplare și este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și setul de două plicuri „prima zi” având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 247.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

pr@romfilatelia.ro

Romfilatelia – O lume intr-un timbru