Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

LOUIS PASTEUR, 200 DE ANI DE LA NAŞTERE

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea marelui om de ştiinţă Louis Pasteur, fondatorul microbiologiei moderne, Romfilatelia îi dedică o emisiune aniversară ce va fi introdusă în circulaţie joi, 08 decembrie a.c.

Emisiunea intitulată Louis Pasteur, 200 de ani de la naştere, este alcătuită dintr-o marcă poştală cu valoarea nominală de 10 lei şi un plic „prima zi”.

Louis Pasteur, chimist și bacteriolog, fondatorul microbiologiei, s-a născut la 27 decembrie 1822, în localitatea Dole, regiunea Jura, un sat mic din Franța. În timp ce studia la colegiul din Arbois, și-a descoperit un talent pentru pictură. S-a mutat la Paris, dar s-a reîntors la Arbois, dezamăgit de experiența sa artistică în capitala franceză, și-a luat bacalaureatul în litere (în 1840) și apoi, după un eșec, în 1842, și pe cel în științe matematice. Apoi, în 1843, a fost admis la École Normale Supérieure la Paris, pe care a absolvit-o în 1847, susținând două teze, una în chimie și alta în fizică. În 1846, este numit profesor de fizică la Liceul din Tournon (Ardeche), dar colaborează în continuare la Școala Normală Superioară. În 1848, a fost numit profesor de fizică la Liceul din Dijon și, mai târziu în același an, a acceptat postul de profesor de chimie la Universitatea din Strasbourg. Începând cu anul 1854, a fost profesor și decan al Facultății de Chimie de la Universitatea din Lille. În anul 1856, Pasteur începe să fie preocupat de fermentarea unor produse, ca de exemplu vinul şi berea, prezentând o modalitate prin care se poate preîntâmpina alterarea, numită „pasteurizare”. Încălzind vinul până la 50 de grade Celsius, sunt omorâte microorganismele care îl pot altera. Procesul de pasteurizare a fost testat cu succes la 20 aprilie 1862. Pasteur a făcut studii și asupra altor microorganisme care interacționează cu materiale organice. În 1867, Pasteur este numit profesor de chimie la Universitatea Sorbona din Paris, dar își înființează și un laborator la Școala Normală Superioară. Louis Pasteur și-a început cercetările asupra rabiei în 1880, iar obiectivul său era să găsească mijloacele de prevenire a maladiei, urmând calea deschisă de cercetările sale anterioare asupra holerei la găini. La 26 octombrie 1885, Pasteur prezintă Academiei de Științe rezultatele promițătoare ale tratamentului său asupra rabiei la om, iar de atunci, laboratorul său este asaltat de către persoane mușcate de animale turbate. La 1 martie 1886, Pasteur revine în fața membrilor Academiei de Științe pentru a prezenta rezultatele obținute după vaccinarea a 350 de persoane. Dintre acestea, doar una moare, din cauza faptului că tratamentul a fost aplicat mult prea târziu, probabil după ce virusul atinsese deja sistemul nervos, restul fiind salvați. Câteva luni mai târziu, prezintă rezultatele a 726 de inoculări. Pasteur propune atunci crearea unui institut destinat tratării rabiei, idee susținută de Academia de Științe. Cu ajutorul donațiilor făcute din lumea întreagă, a fost creat, în 1887, un institut dedicat nu doar tratării rabiei, ci și studiului pasteurizării. Institutul Pasteur a fost inaugurat la 14 noiembrie 1888, iar Louis Pasteur a rămas în fruntea acestuia până la moarte, la 28 septembrie 1895. Centru de cercetare, de formare și de tratare, institutul se va extinde rapid la nivel internațional.

Savantul Louis Pasteur a primit, de-a lungul vieții, numeroase distincții în semn de recunoaștere a meritelor deosebite ale cercetărilor sale și a fost ales membru în diferite foruri academice, printre care și în Academia de Științe din Franța. De asemenea, a fost distins cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă decorație franceză. Louis Pasteur a murit la 28 septembrie 1895, la vârsta de 72 de ani, la Château de Villeneuve-l’Étang, în Franța. El îşi găseşte odihna veşnică într-o criptă a institutului care îi poartă numele.

Romfilatelia mulțumește specialiștilor Facultății de Biologie a Universității din București pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search