Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

LOTERIA ROMÂNĂ, 113 ANI CU NOROC

Cu ocazia aniversării a 113 ani de la înființarea Loteriei Române, Romfilatelia introduce în circulație vineri, 13 septembrie a.c., emisiunea de mărci poștale Loteria Română, 113 ani cu noroc.

Loteria Română a fost înființată în urmă cu 113 ani, în anul 1906, în scop social, pentru a ajuta oamenii, a sprijini statul, pentru a susține sănătatea publică și proiectele de interes național.

În anul înființării se împlineau 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea regatului și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani. Pentru a marca aceste trei aniversări, Guvernul a hotărât organizarea Expoziției Generale a României. Pentru realizarea proiectului, fondurile alocate din disponibilitățile bugetului de stat erau cu mult sub costurile estimate. Urmând modelul altor țări, pentru a se obține fondurile necesare, s-a propus înființarea unei loterii a expoziției („Loteria Expozițiunii Române“). Vânzarea biletelor de loterie către public s-a desfășurat pe perioada primăvară-vară a anului 1906. Lozul de 20 lei dădea dreptul la zece intrări la expoziție și la spectacolele ce se desfășurau în incinta Parcului Carol I, dar și la o reducere de preț pentru călătoria cu trenul în provincie.

Loteria s-a bucurat de un mare succes, datorat faptului că principalul câștig era de 50.000 lei. Așadar, primul pas spre înființarea unei loterii naționale fusese făcut. Actul de naștere al Loteriei de Stat la români, “Legea pentru constituirea unui fond al asistenței sanitare a sătenilor” este legat de numele Regelui Carol I al României, care a promulgat această lege la 29 mai 1906 și, nu în ultimul rând, de personalități importante din acea epocă, precum chirurgul profesor doctor Thoma Ionescu, de la care a pornit această inițiativă și Gheorghe Grigore Cantacuzino, Președinte al Consiliului de Miniștri și Ministru de Interne. Urmare a acestui fapt, în Monitorul Oficial din 12 iulie 1906, a apărut Actul Constitutiv al Societății Loteriei de Stat din România împreună cu statutele acesteia.

Ideea de început a nașterii Loteriei Române a avut ca bază o componentă socială și indiferent cum s-a numit în timp, întreprindere de stat, companie, regie sau societate, și-a îndeplinit scopul, reușind ca în cei 113 ani de activitate să schimbe viețile multor români și să furnizeze  de-a lungul timpului, mijloace financiare pentru realizarea unor proiecte de interes public în domeniul sănătății, protecției sociale, sportului, culturii, educației, a sprijinit proiecte umanitare și de promovare a culturii și valorilor românești.

În prezent, 2% din încasările companiei merg către Fondul Național Cultural, iar cea mai mare parte din profitul net este direcționat, prin Ministerul Finanțelor Publice, către bugetul de stat, sub formă de dividende. În felul acesta, sume importante de bani se întorc, indirect, în folosul cetățenilor, așa cum se întâmplă în cazul tuturor loteriilor de stat din Europa.

Sportul este, de asemenea, unul dintre domeniile care se află în atenția Loteriei Române și care s-a bucurat în mod constant de sprijinul acestei instituții sub diverse forme, fie că vorbim de sportul de performanță sau de sportul de masă.

Loteria Română este membru activ al celor două mari asociații de profil: The European Lotteries şi World Lottery Association, organizații ce reunesc loterii de stat din întreaga lume. Cele două asociații au drept principal scop facilitarea contactelor și a schimbului de informații între membrii săi, studierea noilor tehnologii în domeniu și angajarea de acțiuni comune atât în zona legislativă cât și în ceea ce privește garantarea organizării de jocuri responsabile, de prevenire a fenomenului de dependență și de promovare a misiunii sociale a loteriilor de stat.

La Loteria Română povestea norocului se scrie, de 113 ani, cu oameni, angajați și jucători, împreună cu fiecare român căruia i s-a schimbat viața și datorită acestei instituții.

Timbrul emisiunii, cu valoarea nominală de 8.50 Lei, reproduce în grafica lui simbolică două bile de extragere a numerelor câștigătoare pe care apar cifrele 1 și 13, menite să întregească „vârsta” de 113 a Loteriei Române. Vizibil numai în lumină UV, este imprimat pe timbru textul „Loteria Română, 113 ani cu noroc”, alături de imaginea trifoiului, regăsit în sigla instituției aniversate.

Romfilatelia mulțumește Loteriei Române pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search