Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Lansarea emisiunii filatelice Motoarele, pasiune regală, în cadrul seriei de evenimente dedicate aniversării a 95 de ani a MS Regele Mihai I

event_bcu_ms_mihai_4Joi, 27 octombrie 2016, Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I a găzduit lansarea emisiunii de mărci poștale Motoarele, pasiune regală, evenimentul fiind inclus în seria de manifestări dedicate aniversării Majestății Sale Regele Mihai I, la împlinirea venerabilei vârste de 95 de ani.

Evenimentul, organizat în colaborare cu Casa Regală a României și Biblioteca Centrală Universitară Carol I, a reunit într-o manifestare cultural-istorică de excepție pe Altețele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, reprezentanți ai Guvernului României, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, personalităţi din viaţa artistică, socială şi sportivă, precum şi reprezentanți mass-media. Printre invitații care au fost prezenți la ceremonia de lansare amintim pe: E.S. Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic, E.S. Tamar Samash, ambasadorul Israelului la București, E.S. Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei în România, Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit Romano-Catolic de București, Ivan Patzaichin și numeroși alți invitați de seamă.

Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Regal de către Corul Regal, oficiile de gazdă aparţinând directorului general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, doamna Mireille Rădoi, care a adresat câteva cuvinte de bun venit participanților la eveniment, invitând ulterior pe directorul general Romfilatelia, doamna Cristina Popescu, să prezinte emisiunea de mărci poștale.

Discursul directorului general Romfilatelia a fost însoţit, în paralel, de o proiecţie video reprezentativă, cu imagini ale timbrelor de colecție dedicate Majestății Sale Regele Mihai I de-a lungul anilor, o incursiune în istorie prin intermediul tezaurului filatelic național.

„Aparent mic şi fragil, timbrul reprezintă, întâi de toate, un gest de exprimare a recunoştinţei faţă de valorile reale ale naţiunii noastre. În acelaşi timp, el este un martor al identităţii şi biografiei celui căruia îi este dedicat, dar şi un ambasador care captează în el simboluri, tradiţii, istorie.”, a afirmat directorul general al Romfilatelia.

Invitații au putut observa mărci poștale din anii 1929-1930, 1940-1942, 1945-1947, dar și proiecte filatelice mai recente, precum: Evenimente istorice (2006), întregul poștal dedicat Nunții de Diamant a Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana (2008), Istoria Regalității (2014) și Regalitatea în România (2015).

„Odată cu emisiunea «Istoria regalității» din anul 2014, am reușit să depășim o barieră importantă – impusă și inutilă – și anume, ilustrarea imaginii personalităților în viață pe timbre. Așa cum spunea Majestatea Sa Regele Mihai I «Răbdarea poate fi, uneori, o armă împotriva destinului istoric», iar așteptarea și credința noastră au condus la realizarea acestei emisiuni filatelice speciale, prin care am marcat aniversarea a 93 de ani a MS Regele Mihai I. Emisiunea a prezentat o piesă de colecție – colița dedicată Majestății Sale – tipărită într-un tiraj limitat de 1921 de exemplare, cifră care reprezintă anul nașterii Majestății Sale.”, a declarat doamna Cristina Popescu.

Această emoționantă călătorie în timp, cu ajutorul timbrelor naționale, a fost încununată de prezentarea publică a elementelor celei mai recente emisiuni filatelice, Motoarele, pasiune regală.

Participanții au putut viziona pe ecranul de proiecție cele patru mărci poștale ale emisiunii, unde pasiunea Regelui Mihai I pentru motoare nu s-a redus doar la automobile, extinzându-se și asupra motocicletelor și avioanelor, vehicule pe care Majestatea Sa le-a văzut mereu ca pe un triumf al ingeniozității umane și pe care le-a tratat ca o sursă de echilibru în viață. De altfel, această pasiune a fost împărtășită și de Regina Ana, un astfel de moment al cuplului regal fiind ilustrat pe unul din timbrele emisiunii.

Alături de seria de timbre, invitații au descoperit și celelalte elemente filatelice: minicolile de 5 timbre + 1 vinietă, setul de plicuri prima zi, setul de cărți poștale maxime și albumul filatelic, produsul special al emisiunii, realizat în ediție limitată, care conține un element disponibil doar în acest produs și anume, blocul de 4 timbre.

Adresând mulțumiri Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu pentru deschiderea cu care au primit propunerea Romfilatelia de realizare a emisiunii de mărci poștale Motoarele, pasiune regală, doamna Cristina Popescu a dat cuvântul domnului Ioan Luca Vlad, consilierul privat onorific al regelui.

„Emisiunea filatelică pe care o lansăm astăzi, realizată de Romfilatelia într-un concept sobru și estetic, este un omagiu adus pasiunii sincere a Regelui pentru automobilistică și aviație. Ea este un îndemn la meditație asupra micilor bucurii ale vieții, asupra pasiunilor, precum tehnica sau colecționarea de timbre, care ne dau echilibru și bucurie.”, a afirmat domnul Ioan Luca Vlad.

După încheierea alocuțiunilor, directorul general Romfilatelia a invitat-o pe ASR Principesa Moștenitoare Margareta să dezvelească și să semneze panoul filatelic dedicat emisiunii, totodată ștampilând elementele filatelice ale acestui proiect și marcând oficial introducerea sa în circulație.

În semn de apreciere și mulțumire, doamna Cristina Popescu a dăruit Principesei un tablou de colecție, conținând elemente ale emisiunii lansate.

În finalul evenimentului, Corul Regal a susținut un scurt recital, care a transmis emoție și sensibilitate invitaților, încheind cu succes o seară de excepție.

Pe durata evenimentului, în foaierul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, invitații au putut achiziționa elementele emisiunii lansate, dar și mărci poștale emise de-a lungul timpului pe tematica Regalitate, Altețele Lor Regale acordând și o serie de autografe.

WordPress Image Gallery Plugin
Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search