Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

JOCURILE OLIMPICE DE VARĂ, TOKYO 2020

Cu prilejul celui mai așteptat eveniment sportiv al anului 2021, Romfilatelia introduce în circulație, vineri 23 iulie a.c., emisiunea de mărci poștale Jocurile Olimpice de vară, Tokyo 2020.

La Tokyo 2020, cea de-a XXXII-a ediție de vară a Jocurilor Olimpice, prima din istorie care a fost amânată, în jur de 100 de sportivi sub culorile tricolorului românesc vor ataca podiumul olimpic la 17 discipline sportive. Naționala de fotbal a României revine în întrecerea olimpică după 47 de ani de la ultima participare, tot în capitala Soarelui Răsare.

Echipa feminină de baschet 3×3 va debuta la JO odată cu această disciplină sportivă.

La canotaj, nu mai puțin de 36 de canotori se vor lupta pentru medaliile olimpice în 9 probe.

Tot în premieră, tricolorii vor participa în întrecerile olimpice de ciclism mountain bike și triatlon.

La gimnastică, la cea de-a 5-a participare a sa la JO, Marian Drăgulescu se va lupta să scrie istorie la 40 de ani și să cucerească titlul olimpic, singurul care-i lipsește din bogatul palmares. Alături de el vor concura colegele din lotul feminin de gimnastică, Maria Holbură și Larisa Iordache.

La scrimă, Ana-Maria Popescu, numărul 1 în clasamentul mondial la spadă înainte de Jocuri, se va duela pentru încă un titlu olimpic la cea de-a 5-a participare olimpică a sa, în timp ce Iulian Teodosiu, medaliat cu bronz olimpic cu echipa de sabie, se va bate la Tokyo pentru medalii la individual.

La înot, Robert Glință, primul român care a obținut biletele pentru Tokyo 2020, și Daniel Martin se vor întrece la 100 m spate, iar David Popovici, cel mai tânăr component al TEAM ROMANIA la cei 16 ani ai săi, va ataca un loc cât mai sus în clasament la 100 m liber.

La canoe, Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi, coordonați de campionul olimpic Florin Popescu, vor lupta să transforme aurul european în aur olimpic.

La lupte, Albert Saritov, medaliat cu bronz olimpic la Rio, și vice-campioana mondială Alina Vuc, împreună cu Alin Alexuc-Ciurariu, prezent pentru a 3-a oară la o ediție a JO, și debutantele la cele mai importante întreceri sportive din lume, Andreea Ana și Kriszta Incze, luptă pentru a se autodepăși.

La tir sportiv, Laura Ilie, triplă campioană europeană, visează la prima treaptă a podiumului olimpic la 10 m pușcă aer comprimat, iar la tenis de masă, cei patru tricolori din lot vor încerca să escaladeze uriașul zid al asiaticilor și să ajungă pe podium la cel puțin una dintre cele 5 probe la care participă – echipe feminin, simplu feminin & masculin, dublu mixt.

La atletism, patru fete – Florentina Iușco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălțime) – și trei băieți – Alin Firfirică (aruncarea discului), Marius Cocioran (50 km marș), Rareș Andrei Toader (aruncarea greutății) – vor evolua pe magnificul Stadion Olimpic din Tokyo, gazda ceremoniilor de deschidere și închidere a Jocurilor.

La box, Cosmin Gîrleanu și Claudia Nechita, care vor urca în premieră în ringul olimpic, visează să-și încrucișeze mănușile pentru cele mai strălucitoare medalii.

Pentru toți tricolorii, la fel ca pentru performerii de pe întreg mapamondul, este o onoare să participe la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, reprogramate în 2021, competiția considerată simbolul victoriei sportului și a Mișcării Olimpice în lupta cu pandemia de coronavirus.

De la prima sa participare la Jocurile Olimpice, în 1924, la Paris, când a obținut și cea dintâi medalie – bronz la rugby –, Echipa Olimpică a României nu a lipsit decât la edițiile de vară ale JO din 1932 și 1948 și la ediția de iarnă din 1960.

TEAM ROMANIA are în palmares 305 medalii – 89 de aur, 94 de argint și 122 de bronz, o medalie de bronz fiind obținută la JO de iarnă.

Cele șase timbre ale emisiunii, cu valorile nominale de 1,70 Lei, 2 Lei, 2,20 Lei, 7 Lei, 9 Lei, 10,50 Lei și colița dantelată cu valoarea nominală de 31,50 Lei prezintă imagini stilizate ale unor sportivi din diferite domenii: fotbal, canotaj, înot, aruncarea discului, tenis de câmp, tenis de masă, respectiv scrimă.

Cele două plicuri „prima zi” a emisiunii prezintă sportivi din domeniul gimnasticii artistice evoluând la diferite aparate.

Romfilatelia mulțumește Comitetului Olimpic și Sportiv Român pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search