Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Jocurile Olimpice de vară – ATENA, 2004

1655Născute în negura veacurilor, după unii autori chiar cu 4.000 de ani înainte de Hristos, Jocurile Olimpice au apărut în secolul al XV-lea înainte de Hristos, potrivit legendei, când Heracles, fiul lui Zeus și al reginei Alcmena, s-a oprit în Olimpia pentru o întrecere cu cei patru frați ai săi. Deși controversele există în continuare, descoperirile arheologice și textele scrise, datează începuturile Jocurilor Olimpice în anul 776 înainte de Hristos, de când există primul text scris care s-a păstrat și consemnează numele primului campion olimpic, Korebos, bucătar și negustor.

Armistițiul olimpic a fost încheiat în același an, între doi regi ai Greciei antice, pentru a celebra Jocurile închinate lui Zeus. Cetățenii de altă naționalitate decât cea greacă nu puteau participa la Jocuri. Scopul armistițiului era ca orice confruntare armată să înceteze atâta timp cât se desfășurau Jocurile Olimpice. Regulile războiului erau înlocuite cu regulile fair-play-ului iar inamicii de pe teren deveneau concurenți.

La umbra statuii lui Zeus, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, reprezentanții tuturor cetăților din Grecia antică – păstori și savanți, negustori și regi – se întreceau la alergări, sărituri, aruncarea suliței, aruncarea discului, lupte și la curse de cai. În arena sacră de la Olimpia, numeroase personaje legendare și-au onorat cetățile. Astfel, Filip, regele Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare și savanți ca Pitagora, campion la pugilat, Platon, poeți și dramaturgi ca Sofocle și Euripide, s-au distins la aceste Jocuri.

După secolul IV e.n., Jocurile Olimpice au fost interzise. Pierre de Coubertin, părintele Jocurilor Olimpice moderne, a reînviat acest eveniment în anul 1894. Prima ediție modernă a Jocurilor s-a desfășurat la Atena și, de atunci, s-au organizat odată la patru ani, cu întrerupere în timpul celor două războaie mondiale. După o lungă istorie a Jocurilor Olimpice, evenimentul de origine greacă a revenit pe tărâmul de origine în anul 2004.

Cu ocazia desfășurării ediției de vară a Jocurilor Olimpice din 2004, Romfilatelia, societate specializată în emiterea și comercializarea timbrelor și produselor filatelice în România, pune în circulație emisiunea de mărci poștale „JOCURILE OLIMPICE DE VARĂ – ATENA, 2004”.
Emisiunea este formată din patru mărci poștale și patru vignete diferite, machetate în patru blocuri a câte 15 buc./coală, cu câte o vignetă diferită, poziționate marginal pentru fiecare bloc. Timbrele reproduc imagini ale câtorva discipline ce se desfășoară în cadrul acestei ediții.

Data Aparitie:2004-08-28

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search