Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Jocurile Olimpice de Iarnă – Torino 2006

bloctorino2006Cu ocazia desfășurării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Torino, Romfilatelia introduce în circuitul poștal emisiunea de timbre Jocurile Olimpice de iarnă – Torino 2006, prilej de satisfacție nu numai Cu ocazia desfășurării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Torino, Romfilatelia introduce în circuitul poștal emisiunea de timbre Jocurile Olimpice de iarnă – Torino 2006, prilej de satisfacție nu numai pentru filateliști, ci și pentru iubitorii sporturilor albe.
Este pentru a treia oară când Italia găzduiește o ediție a Jocurilor Olimpice; anterior, ea a organizat J.O. de iarnă din 1956 și pe cele de vară din 1960.
Aprinsă în luna noiembrie, în Grecia, pe muntele Olimp, torța olimpică supranumită „Flacăra păcii“, purtată pe teritoriul elen de 534 de alergători, a ajuns în Italia, pe 7 decembrie.
Timp de 64 de zile, aproximativ 10 mii de persoane au purtat torța, de la Roma până în sudul Italiei, întorcându-se apoi în nordul țării. Traseul total este de aproximativ 11 mii de kilometri.
Primul italian care a avut onoarea să poarte flacăra olimpică pe pământul Italiei a fost Stefano Baldini, câștigătorul probei de maraton de la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004.
Printre purtătorii acestei torțe s-a numărat și multipla campioană olimpică, Elisabeta Lipă. Celebra sportivă româncă a alergat pe străzile Romei, cu torța olimpică, pe data de 9 decembrie 2005.
Purtarea torței olimpice simbolizează, alături de dinamismul întrecerilor sportive, răspândirea păcii și prieteniei în rândul diferitelor popoare și națiuni ale lumii.
Deviza sub care se desfășoară întrecerile sportive, „Citius, Altius, Fortius“ (Mai repede, Mai sus, Mai puternic), exprimă esența și spiritul Jocurilor Olimpice.
România participă la Jocurile Olimpice de la Torino cu cea mai numeroasă delegație sportivă din istoria prezenței sale la edițiile de iarnă.
În seara de 10 februarie, pe stadionul olimpic din Torino, cu torța pornită din Grecia, se va aprinde flacăra celei de-a XX-a ediții a Olimpiadei Albe, care va arde până în ziua de 26 februarie, ziua închiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Torino, din 2006.
Îmbinând armonios legătura dintre arta grafică și frumusețea sporturilor albe, timbrele acestei emisiuni se doresc a fi o transcriere artistică a esenței și spiritului Jocurilor Olimpice dar, totodată, și o trimitere, desigur metaforică, la țara organizatoare a Olimpiadei Albe – Italia.
Cele patru timbre, care au aceeași valoare nominală, realizate într-un singur bloc, ilustrează probe ale sporturilor de iarnă la care vor concura și sportivi români: bob, patinaj artistic, biatlon și schi alpin.
Imaginea de fundal o prezintă pe „sportiva de aur“ a României, Elisabeta Lipă, purtând torța olimpică.

Data Aparitie:2006-02-01

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search