Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ISTORIA FILATELICĂ A PRIMULUI ZBOR ÎN SPAȚIU AL UNUI ROMÂN- DUMITRU DORIN PRUNARIU

Luni, 16 mai a.c., Aula Academiei Române a găzduit sesiunea aniversară intitulată 35 de ani de la primul zbor în spațiul cosmic al unui cetățean român, dedicată  cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu, membru de onoare al acestui for științific.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența președintelui Academiei Române, domnul academician Ionel-Valentin Vlad, a membrilor Academiei Române, a unor astronauți și cosmonauți renumiți din Bulgaria, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, SUA și Ungaria.


În urmă cu 35 de ani, în perioada 14 – 22 mai 1981, cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu a devenit primul român care a realizat un zbor în spatiul cosmic. Misiunea spațială s-a desfășurat la bordul navei cosmice sovietice Soyuz-40 și al stației orbitale de cercetare științifică Salyut-6. Alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov și de echipajul stației orbitale, format din cosmonauții Vladimir Kovalionok și Viktor Savinih, a efectuat o serie de cercetări științifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice și psihologice.
În anul 2011, Academia Română l-a ales pe Dumitru Dorin Prunariu membru de onoare, drept recunoaștere a extraordinarei sale performanțe.
În deschiderea sesiunii au susținut alocuțiuni președintele Academiei Române, domnul   Ionel-Valentin Vlad, vicepreședintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române, domnul Alexandru Mihail Morega, precum și domnul Dumitru Dorin Prunariu, care a fost și moderatorul evenimentului, fiind rememorată activitatea desfășurată în spațiul cosmic în cei 35 de ani.

 

Romfilatelia a fost invitată să se alăture manifestării, ocazie cu care a realizat un întreg poștal și un panou filatelic aniversar conținând elemente filatelice ce marchează 35 de ani de la primul zbor în spațiul cosmic al românului Dorin Prunariu.

 

Panoul filatelic special prezentat de Romfilatelia a fost dezvelit și semnat de către Președintele Academiei Române, domnul Ionel-Valentin Vlad și cosmonautul aniversat, cu acest prilej oaspeții putând admira elementele aniversare.

În cadrul sesiunii au susținut prelegeri prof. dr. Dumitru Hașegan, președintele Consiliului Științific al Institutului de Științe Spațiale București, prof. dr. Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române, reprezentanți ai instituțiilor specializate în domeniu.

Sesiunea aniversară s-a încheiat cu semnarea panoului filatelic de către toți astronauții și cosmonauții prezenți la eveniment.

 

Romfilatelia, prin misiunea pe care și-a asumat-o, aceea de tezaurizare a mărcilor poștale românești, a devenit, de-a lungul timpului, un mesager important al valorilor naționale,  înscriind astfel în patrimoniul filatelic național evenimente de marcă și contribuind astfel la îmbogățirea tezaurului de valori și simboluri naționale.

WordPress Image Gallery Plugin
Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search