Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ION ŢIRIAC, Un Campion de Legendă

Ion_Tiriac_MSportul este rugăciunea trupului. 

Romfilatelia onorează o stea a sportului românesc prin realizarea emisiunii de mărci poştale Ion Ţiriac, Un Campion de Legendă. 
Ion Ţiriac, campion al tenisului şi unul dintre cei mai importanţi promotori ai sportului românesc atât în ţara noastră,cât şi peste hotare, a debutat în lumea sportului ca jucător de hochei pe gheaţă. Între anii 1958 şi 1964, a fost membru al echipei dehochei pe gheaţă a României, cu care a participatla Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck şi la Campionatele Mondiale. 
Anul 1970 reprezintă momentul consacrării sale în tenisul mondial, când împreună cu Ilie Năstase câştigă turneul de la Roland Garros. Timp de un deceniu, cei doi tenismeni au jucat adesea la dublu, dominând competiţiile mondiale. Pe lângă Năstase, i-a mai avut ca parteneri pe Bob Hewitt, Juan Gisbert, Jimmy Connors, Mike Estep, Adriano Panatta, Manuel Orantes, Guillermo Vilas, Virginia Ruzici. 
De-a lungul carierei sale de jucător de tenis, Ion Ţiriac a câştigat peste 40 de titluri în competiţii internaţionale de renume, în care a ridicat arta tenisului la cele mai înalte cote, atât din punct de vedere tehnic, cât şi în ceea ce priveşte spectacolul oferit publicului. Între anii 1959 şi 1978, Ion Ţiriac a jucat peste 150 de meciuri în Cupa Davis, disputând trei finale, cu echipa Statelor Unite ale Americii, în 1969, 1970 şi 1972, în toate trei avându-l partener pe Ilie Năstase. 
Pasiunea pentru sportul alb l-a împins dincolo de rolul de jucător, astfel după retragerea din activitatea competiţională, a continuat să se implice în viaţa sportivă din postura de antrenor, manager, consultant sau organizator şi promotor de turnee de tenis. Printre sportivii de succes cu care a lucrat se numără Ilie Năstase, Guillermo Vilas, Henri Lecomte, Marat Safina, Dinara Safina, Yannick Noah, Goran Ivanisevic sau Boris Becker. În plus, deţine integral sau în parteneriat turneele de tenis: Mutua Madrid Open, BRD Năstase Ţiriac Trophy şi Geneva Open. 
În perioada 1998 – 2004, Ion Ţiriac a ocupat funcţia de Preşedinte al Comitetului Olimpic Român, interval în care România a câştigat 26 de medalii la Olimpiada de la Sydney din anul 2000 şi 19 medalii la cea de la Atena, din 2004. 
În semn de apreciere pentru contribuiţia adusă dezvoltării domeniului sportiv, în martie 2003, Ion Ţiriac a primit din partea Universităţii de Vest din Timişoara distincţia Doctor Honoris Causa. În 2009, Fundaţia „Casa Campionilor” i-a acordat, pentru realizările sale excepţionale în sport, Trofeul „Campioni de legendă”, iar în 2013 Ion Ţiriac a primit cea mai înaltă distincţie din lumea tenisului din partea International Tennis Hall of Fame & Museum, organizaţie care onorează cei mai valoroşi campioni şi lideri ai acestui sport. Preşedintele International Tennis Hall of Fame and Museum, americanul Stan Smith, a motivat includerea lui Ion Ţiriac în galeria personalităţilor tenisului mondial datorită contribuţiei pe careacesta a avut-o la dezvoltarea sportului alb – „Ca un rezultat al fabuloasei sale contribuţii la dezvoltarea tenisului şi multiplele sale calităţi, un grup compus din istorici ai tenisului, experţi şi membri ai Hall of Fame l-au desemnat pe Ion Ţiriac pentru a primi această distincţie”. 
În anul 2014, Senatului Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti i-a acordat lui Ion Ţiriac Înaltul Titlu de Doctor Honoris Causa, ca semn de recunoaştere publică a meritelor excepţionale şi a contribuţiilor majore pe care le-a adus la dezvoltarea domeniului sportiv în România. 
Succesul care l-a urmărit pe parcursul carierei sportive s-a transferat şi asupra statutului său de om de afaceri. Este, de asemenea, un împătimit al automobilismului, deţinând o impresionantă colecţie de maşini, dintre care peste jumătate sunt automobile de epocă. 
Timbrul emisiunii şi al coliţei reproduc imagini din octombrie 1972, finala Cupei Davis de la Bucureşti. 
Pe manşeta coliţei emisiunii numele marelui sportiv Ion Ţiriac este imprimat cu folio aur. 

Data de aparitie: 2015-10-16

Ion_Tiriac_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search