Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ION D. BERINDEI, 150 DE ANI DE LA NAȘTERE

Romfilatelia introduce în circulație, vineri, 2 iulie a.c., emisiunea de mărci poștale “Ion D. Berindei, 150 de ani de la naștere”, dedicată unuia dintre marii arhitecți ai României, autor al unor edificii care reprezintă și azi adevărate podoabe ale patrimoniului construit din țara noastră.

Fiu al arhitectului Dimitrie Berindey (1831-1884), Ion D. Berindei (Berindey) (1871-1928) a absolvit Şcoala de Arte Frumoase din Paris în anul 1897. Întors în România, a proiectat, în cei 30 de ani de carieră, un număr impresionant de clădiri monumentale, de uz public sau reședințe particulare. Creaţia sa îmbină elemente de eclectism de factură Beaux-Arts, romantism, neorococo, cu tendinţe neoromâneşti şi cu elemente moderne de concepţie 1900.

Dintre cele peste 60 de lucrări realizate de Ion D. Berindei, 29 sunt monumente istorice, ceea ce demonstrează că arhitectura pe care a creat-o se bucură şi astăzi de apreciere, situându-se pe un loc de seamă în istoria arhitecturii moderne din România.

Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate patru opere reprezentative ale lui Ion. D. Berindei din capitala României.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este reprezentată Casa Assan, azi Casa Oamenilor de Știință (Piața Lahovari nr. 9). Clădirea a fost construită în anul 1904, de Ion D. Berindei pentru George G. Assan (fiu al industriașului George Assan, fratele lui Bazil G. Assan, industriaș, președinte al Camerei de Comerț). Este remarcabilă prin bogăția rafinată a decorației exterioare și interioare, cu elemente Art Nouveau. Clădirea a intrat în patrimoniul Academiei Române și din 1945 a devenit Casa Oamenilor de Știință.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei este reprezentată Casa Titulescu din București, astăzi sediul Fundației Europene Titulescu (Șos. Kiseleff nr. 47). Casa a fost construită pentru marele diplomat român Nicolae Titulescu, care a locuit aici în perioada 1912–1937. Un element semnificativ este loggia monumentală, care, cu colonada sa dublă, amintește de palatul francez Micul Trianon.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este ilustrat Palatul Cantacuzino din București, astăzi sediu al Muzeul Naţional „George Enescu” (Calea Victoriei nr. 141). Ion D. Berindei a construit acest impozant imobil în anii 1901-1906, pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit ,,Nababul” (şef al Partidului Conservator, fost prim-ministru). Colaborarea lui Berindei cu câțiva renumiți artiști ai vremii și furnizori de bunuri de lux a dat ca rezultat un decor interior de o mare bogăție și eleganță.

 

Pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei este reprezentat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21), singurul observator astronomic din capitală deschis publicului, aflat azi în administrarea Muzeului Municipiului București. Ales în funcția de președinte al Societății Astronomice Române, amiralul Vasile Urseanu, pasionat de astronomie, și-a ridicat o casă elegantă, înzestrată și cu o cupolă destinată efectuării de observații astronomice.

Pe plicul „prima zi” a emisiunii a fost realizat un colaj de imagini: un detaliu al fațadei Palatului Cantacuzino din București, o fotografie de epocă înfățișându-l pe arhitectul Ion. D. Berindei în mijlocul unui grup de colaboratori, Palatul Culturii din Iași și Hipodromul de la Băneasa.

Magnificul Palat al Culturii din Iași, construit în perioada 1906–1925, este un adevărat edificiu-simbol al orașului. Are 298 încăperi, cu o suprafață de aproximativ 36.000 m2, și adăpostește azi Complexul Muzeal Național „Moldova”.

Hipodromul de la Băneasa, proiectat după modelul unor hipodromuri franceze, ocupa o suprafață de 62 ha în nordul Bucureștiului și era considerat unul dintre cele mai frumoase hipodromuri din Europa. A fost demolat de autoritățile comuniste, în 1952 și 1960, pe acest loc fiind ridicate Casa Scânteii (azi Casa Presei Libere) și Complexul Expozițional (ROMEXPO).

Romfilatelia mulțumește Academiei Române, Bibliotecii Academiei Române, doamnei lector univ. dr. Sidonia Teodorescu, Institutului Național al Patrimoniului, Muzeului Național „George Enescu”, Muzeului Municipiului București și Fundației Europene Titulescu pentru sprijinul documentar și fotografic oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea de mărci poștale “Ion D. Berindei, 150 de ani de la naștere” va fi disponibilă începând de vineri, 2 iulie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search