Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

PRIMA EXPOZIȚIE FILATELICĂ A ROMÂNIEI MARI

Astăzi, 23 mai, marcăm împlinirea unui secol de la “Prima expoziție filatelică a României Mari”.

În perioada 23-24 mai, la Palatul Lloyd din Timişoara a avut loc prima expoziție filatelică din România Mare, unul dintre patroni fiind Stan Vidrighin, primul primar român al oraşului Timişoara.

La Caransebeş, s-a constituit, în 1895, „Uniunea de schimb de francaturi poştale”, care ajunsese în 1898, la 150  de membri, fiind considerată cea mai mare din sud estul Europei.

În 1903, la Timişoara a luat fiinţa „Asociaţia internaţională pentru schimb a colecţionarilor de mărci uniţi”, având o publicaţie proprie: „Bursă filatelică” (apariţie efemeră).

La Timişoara, publicaţia „Bursă filatelică internaţională” (în limba maghiară), care în 1903 a devenit „Bursă  filatelică”, în 1906 s-a numit „Bursă de mărci poştale”.

Tot la Timişoara, s-a înfiinţat în 1906 „Asociaţia filatelică HUNNIA”, de către fraţii Urmeny, care a continuat  editarea publicaţiei „Bursă de mărci poştale”, iar în 1910, a apărut revista satirică de filatelie „Humorische  Markenzeitung”.

Înaintea primului război mondial, la Reşiţa, işi desfăşura activitatea „Gruparea filatelică Reşiţa”, cu 26 de  membri. Evenimentele premergătoare (criză bosniacă, în 1908, criză balcanică, în 1912-1913) şi în final, izbucnirea  primului război mondial, în vara anului 1914, au paralizat orice activitate în domeniul filatelic, în anii care  au urmat.

Mergând pe firul evenimentelor din istoria filateliei româneşti, la 23-24 mai 1920, la Timişoara, Palatul Lloyd  a fost locul desfaşurării primei expoziţii filatelice din România Mare, unde, în impunătoarea sală a Burselor  din Palatul Lloyd, are loc prima expoziţie filatelică din România după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search