Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Gimnastica 2006

colitagimnastica

Pentru a readuce în atenția iubitorilor de sport rezultatele excepţionale ale gimnasticii româneşti din ultimele decenii, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea filatelicã Gimnastica 2006, supratipar al coliței dantelate Expoziția filatelicã internaționalã „Olymphilex ’96” Atlanta; Centenarul mãrcii poștale olimpice.
Gimnastica este unul dintre puținele sporturi care, în decursul vremii, au adus României sute de medalii de aur, argint și bronz, precum și zeci de titluri europene și mondiale, atât la individual cât și pe echipe.
Se poate spune, pe drept cuvânt, despre echipa femininã de gimnasticã a României, cã este cea mai medaliatã echipã din toatã istoria sportului românesc.
La succesele echipei feminine, în ultimele douã decenii, echipa masculinã de gimnasticã, a adãugat multe prilejuri de bucurie iubitorilor acestui sport, câștigând medalii de aur, argint și bronz și aducând titluri mondiale, europene sau olimpice la diferite aparate.
Istoria mondialã a gimnasticii feminine va înscrie în paginile ei un mare numãr de gimnaste ale României, ale cãror performanțe au fãcut ca steagul și imnul național sã fie cunoscute în întreaga lume.
Incontestabil, cel mai cunoscut nume este al Nadiei Comãneci, sportiva secolului XX, veșnica reginã a gimnasticii. Prin acel prim „10” din istoria gimnasticii de la Olimpiada de la Montreal, denumitã și „Olimpiada Nadiei Comãneci”, Nadia a adus acestui sport, arta perfecțiunii.
Nu pot fi uitate însã și celelalte gimnaste din România care au adus atâta glorie țãrii noastre. Elena Leuștean, Sonia Iovan, Ecaterina Szabo, Aurelia Dobre, Teodora Ungureanu, Emilia Eberle, Daniela Silivaș, Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Simona Amânar, Maria Olaru, Andreea Rãducan, Cãtãlina Ponor, Monica Roșu și multe altele au contribuit la câștigarea titlurilor olimpice, mondiale și continentale de cãtre echipa României.
La realizãrile de excepție ale gimnastelor, echipa masculinã de gimnasticã a țãrii a adus nenumãrate titluri europene, mondiale și olimpice. Nume ca Dan Grecu, Marius Gherman, Marius Urzicã, Ion Suciu, Marian Drãgulescu, Dan Potra, Rãzvan ªelariu, sunt doar câteva din panoplia de aur a gimnasticii noastre masculine.
Supremația româneascã din gimnastica mondialã nu ar fi putut exista dacã sportivii noștri nu ar fi avut parte de antrenori „de aur” ca Marta și Bella Karoly sau, deja legendarii, Mariana Bitang și Octavian Bellu.
Venit ca un gest modest de recunoaștere a meritelor gimnasticii românești, supratiparul cu folio aur, realizat pe timbrul coliței, reproduce imaginile sugestive a douã probe de concurs tradiționale, sãrituri și paralele, la care se adaugã valoarea nominalã de 5,60 Lei, iar pe manșeta coliței titlul emisiunii și anul.

1 plic „prima zi“ a emisiunii 450 buc. echipate cu colița emisiunii având aplicat supratipar folio aur, numerotate si obliterate cu ștampila „prima zi“ a emisiunii
Machetatorul coliței originale: Decebal COJOC
Numãr de listã colițã dantelatã supratipãritã: 1738

Data de aparitie: 2006-09-16

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search