Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Fragmente din Columna lui Traian (I)

columna2Romfilatelia, societate specializată în emiterea și comercializarea mărcilor poștale în România, pune în circulație o emisiune de mărci poștale uzuale ce reproduc imagini de pe Columna lui Traian.
Forumul lui Traian este cea mai vastă și mai frumoasă operă a arhitecturii romane. Acest complex monumental se compunea dintr-un Arc de triumf, un Atrium (piață înconjurată de colonade, cu statuia ecvestră a lui Traian în mijloc), Basilica Ulpia, Columna lui Traian înconjurată de o curte mică, Marea bibliotecă Ulpia, păstrată în două corpuri de clădiri, una în dreapta (pentru literatura latină) și cealaltă în partea stângă (pentru literatura greacă) a Columnei și Templul lui Traian.
Columna a fost inaugurată la Roma în 113 și a fost proiectată ca și podul de peste Dunăre, construit înaintea acesteia, de renumitul arhitect al lumii antice, Apolodor din Damasc. Columna, înaltă de aproape 40 de metri, a găzduit inițial statuia și urna funerară a împăratului Traian. Columna este împodobită cu un rulou continuu format din basoreliefuri care șerpuiesc în jurul coloanei în 23 de spirale ce evocă scene din istoria războaielor daco-romane (101 – 102 și 105 – 106).
Columna lui Traian se compunea din patru părți: fundația, soclul sau piedestalul, columna ornamentată cu un capitel doric și statuia împăratului, așezată deasupra.
Autorii antici sunt unanimi în admirația lor față de Forumul lui Traian. La două secole de la terminarea sa, atunci când împăratul Constantin cel Mare și-a făcut intrarea triumfală în Roma, a rămas uimit de proporțiile și de măreția acestei capodopere inimitabile.
Data Aparitie:2004-10-18

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search