Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FLUTURI

fluturi_M Fluturii, care constituie Ordinul Lepidopterelor, sunt insectele cu aripi membranoase acoperite cu solzi microscopici (lipid = solz; pteron = aripã), viu coloraţi. De la stadiul de larvã sau omidã se transformã în nimfã sau crisalidã, iar apoi în fluture. Durata lor de viaţã diferã de la o specie la alta, trãiesc fie o lunã sau douã, câteva ore sau chiar un an. Dupã timpul când se hrãnesc sunt diurni şi nocturni şi diferã atât prin modul lor de viaţã cât şi prin aspectul lor.
Emisiunea de mãrci poştale Fluturi, pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie, prezintã speciile: Mahaonul, Coada rândunicii, Fluturele montan Apollo, Fluturele ochi de pãun, Fluturele cap de cobrã, Fluturele morpho albastru şi Fluturele transparent.
Fluturele montan Apollo (Parnassius apollo) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,50 lei. Este un fluture foarte frumos cu anvergura aripilor de 70-95 mm. Trãieşte în munţii înalţi pânã la altitudinea de 6000 m.
Mahaonul, Coada rândunicii şi Fluturele montan Apollo fac parte din Familia Papilionidae.
Fluturele transparent (Greta oto) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,60 lei. Denumirea a fost datã în onoarea marii actriţe americane de origine suedezã – Greta Garbo, de cãtre primii entomologi care l-au descris.
Fluturele are aripile transparente, micile vene de pe aripi fãcându-l sã aparã precum sticla coloratã. Aria sa de rãspândire cuprinde Mexicul şi celelalte state ale Americii Centrale.
Fluturele morpho albastru (Morpho nestira) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,40 lei. Este un fluture de dimensiuni considerabile, deschiderea aripilor sale fiind de aproximativ de 180 mm.
Adulţii se hrãnesc ziua, cu sucul plantelor şi fructelor, în timp ce larvele se hrãnesc cu plante şi doar pe timpul nopţii. Îl întâlnim mai ales în America Centralã şi de Sud.
Mahaonul (Papilio machaon) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,00 lei. Anvergura aripilor este de 70-90 mm. Îl întâlnim pe o arie largã de rãspândire care porneşte din vestul Europei pânã în Japonia.
Fluturele cap de cobrã (Attacus atlas) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 4,50 lei. Este considerat ca fiind cel mai mare fluture din Familia Saturnidae, având anvergura aripilor de 270-280 mm. Este întâlnit în Asia de Sud şi insulele Indoneziei.
Fluturele ochi de pãun (Inachis io) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 5,00 lei şi face parte din Familia Nymphalidae. Este un fluture mare, de zi, cu desen „ochi de pãun“ pe ambele aripi. Specialiştii îl considerã ca fiind cel mai frumos fluture din ţara noastrã.
Coada rândunicii (Iphiclides podalirius) este ilustrat pe timbrul coliţei cu valoarea nominalã de 8,10 lei. Are anvergura aripilor de 70-90 mm. Larvele acestui fluture trãiesc pe pomi fructiferi.

Aducem mulţumiri Muzeului Naţional de Istorie Naturalã „Grigore Antipa” pentru consultanţa documentarã acordatã la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2011-04-12

fluturi_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search