Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FLUTURI

Fluturii reprezintă cel mai cunoscut și mai bine studiat grup din cadrul ordinului Lepidoptera, ce cuprinde insecte cu metamorfoză completă, care în stadiul de adult au corpul acoperit cu numeroși solzi microscopici (din greaca veche, λεπίς lepís = solz, πτερόν pterón = aripă).

Durata ciclului biologic diferă în funcție de specie, iar durata stadiului de adult este cuprinsă între câteva zile și peste jumătate de an, la speciile care iernează ca adult.

Emisiunea de mărci poştale Fluturi, pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie, joi, 6 iulie 2023, este alcătuită din 4 timbre și 1 plic „prima zi” și prezintă speciile: Morpho menelaus, Tirumala limniace, Papilio palinurus, Papilio ulysses și Danaus plexippus.

Morpho menelaus (Linnaeus, 1758) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei. Este o specie răspândită în America Centrală și de Sud, din Panama și Costa Rica până în Peru, Bolivia și sudul Braziliei (statul Rio Grande do Sul), la care adulții au anvergura aripilor de circa 15 cm.

Tirumala limniace (Cramer, [1775]) este ilustrat pe marca poștală cu valoarea de 3,10 lei. Este o specie larg răspândită în sudul Asiei, din Emiratele Arabe Unite până în Taiwan și nordul arhipelagului filipinez și din sudul Nepalului până în Indonezia (insulele Java, Bali, Timor etc).

Papilio palinurus Fabricius, 1787, cunoscut și ca fluturele coada rândunicii de smarald, este ilustrat pe marca poștală cu valoarea de 7,50 lei.

Papilio ulysses (Linnaeus, 1758) este ilustrat pe marca poștală cu valoarea de 9 lei. Este o specie întâlnită în pădurile tropicale umede din estul Indoneziei (insulele Moluce) până în Noua Guinee și arhipelagurile Bismarck și Solomon, iar spre sud până în nord-estul Australiei (Queensland).

Pe plicul „prima zi” este ilustrat fluturele monarh – Danaus plexippus (Linnaeus, 1758), specie larg răspândită în emisfera vestică. În noiembrie 2009 a fost una dintre cele două specii de fluturi care au zburat în spațiu la bordul Stației Spațiale Internaționale, în cadrul misiunii STS-129.

 Romfilatelia mulțumește Dr. Mihai Stănescu, Director Colecții, Lepidoptera din cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru frumoasa colaborare în cadrul acestei emisiuni de mărci poștale.

 Emisiunea va fi disponibilă de Joi, 06 iulie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  https://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search