Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FLUTURI

Fluturii reprezintă cel mai cunoscut și mai bine studiat grup din cadrul ordinului Lepidoptera, ce cuprinde insecte cu metamorfoză completă, care în stadiul de adult au corpul acoperit cu numeroși solzi microscopici (din greaca veche, λεπίς lepís = solz, πτερόν pterón = aripă).

Durata ciclului biologic diferă în funcție de specie, iar durata stadiului de adult este cuprinsă între câteva zile și peste jumătate de an, la speciile care iernează ca adult.

Emisiunea de mărci poştale Fluturi, pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie, joi, 6 iulie 2023, este alcătuită din 4 timbre și 1 plic „prima zi” și prezintă speciile: Morpho menelaus, Tirumala limniace, Papilio palinurus, Papilio ulysses și Danaus plexippus.

Morpho menelaus (Linnaeus, 1758) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei. Este o specie răspândită în America Centrală și de Sud, din Panama și Costa Rica până în Peru, Bolivia și sudul Braziliei (statul Rio Grande do Sul), la care adulții au anvergura aripilor de circa 15 cm. Aceștia au un aspect spectaculos, datorită culorii albastre metalizate a feței dorsale a aripilor, a cărei nuanță se modifică în funcție de unghiul sub care cade lumina.

Tirumala limniace (Cramer, [1775]) este ilustrat pe marca poștală cu valoarea de 3,10 lei. Este o specie larg răspândită în sudul Asiei, din Emiratele Arabe Unite până în Taiwan și nordul arhipelagului filipinez și din sudul Nepalului până în Indonezia (insulele Java, Bali, Timor etc). Adulții au o anvergură de până la 10 cm, masculii fiind sensibil mai mici decât femelele. Desenul de pe aripi cuprinde pete și dungi semi-transparente de culoare alb-albăstruie, pe un fond de culoare cafeniu închisă până la neagră.

Papilio palinurus Fabricius, 1787, cunoscut și ca fluturele coada rândunicii de smarald, este ilustrat pe marca poștală cu valoarea de 7,50 lei. Este o specie cu anvergura aripilor de 8-10 cm, întâlnită în pădurile montane aflate în sudul Asiei, din estul Indiei (statul Assam) și Bangladesh până în Filipine. Culoarea verde cu irizații strălucitoare a benzii mediane de pe fața dorsală a aripilor reflectă selectiv lumina, producând raze de culoare albastră și galbenă, care, mixate împreună, produc o senzație de verde.

Papilio ulysses (Linnaeus, 1758) este ilustrat pe marca poștală cu valoarea de 9 lei. Este o specie întâlnită în pădurile tropicale umede din estul Indoneziei (insulele Moluce) până în Noua Guinee și arhipelagurile Bismarck și Solomon, iar spre sud până în nord-estul Australiei (Queensland). Adulţii au o anvergură de circa 14 cm. Culoarea albastru metalizată de pe fața dorsală a aripilor este produsă de structura microscopică particulară a solzilor din această zonă a corpului.

Pe plicul „prima zi” este ilustrat fluturele monarh – Danaus plexippus (Linnaeus, 1758), specie larg răspândită în emisfera vestică. În noiembrie 2009 a fost una dintre cele două specii de fluturi care au zburat în spațiu la bordul Stației Spațiale Internaționale, în cadrul misiunii STS-129.

Romfilatelia mulțumește Dr. Mihai Stănescu, Director Colecții, Lepidoptera din cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru frumoasa colaborare în cadrul acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search