Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FLORILE IUBIRII

În zi de Dragobete, vineri, 24 februarie a.c., când românii celebrează iubirea, Romfilatelia vestește primăvara, prin delicate buchete de flori ilustrate pe timbrele emisiunii Florile iubirii cu valorile nominale de 3 lei, 9 lei și 11 lei.

Lalele, narcise, magnolii, bujori vă așteaptă să le descoperiți în noua emisiune filatelică alcătuită din 3 timbre, un plic „prima zi”, 3 minicoli, o mapă filatelică și un set de cărți poștale maxime pentru iubitorii de maximafilie.

Un dar trimis în zi de Dragobete, un dar care ne amintește de soare, de cer senin, de primăvară… „Și iar s-a luminat pe sus / Și râde soarele lui marte!”, ne avertiza cândva G. Coșbuc, căci toată bucuria, toată lumina, toată exuberanța acestui anotimp se regăsesc în parfumul florilor, în tandrețea ploii, în eternul dans al inimilor îndrăgostite. O temă dragă filateliștilor, florile, pe care Romfilatelia le-a legat cu un fir de mărțișor, semn al candorii, al purității, al renașterii și al gingășiei prinse într-un buchet de dulci adieri îmbătătoare….

Dar iubirea? Cu ce șnur să legăm iubirea? Ca să nu mai plece de la noi, așa cum odinioară vechii greci au tăiat aripile zeiței victoriei, pentru a nu-i mai părăsi vreodată! Ce flori putem coase pe mantia ei ca, răsfirată peste lume, să salveze uriașul pas al secundei noastre pământene? Lalele? Ele există în peste 3000 de varietăți, spun specialiștii, dar dacă am alege-o pe cea numită Semper Augustus, considerată la un moment dat a fi tot ce a creat mai frumos Dumnezeu, colorată în alb și roșu, am înțelege, poate, de ce bulbii se vindeau cândva cu sume enorme la bursă.

Sau poate flori de măr? Și ele în alb și roșu, pe cât par de fragile, pe atât de viguroase sunt, semn că hlamida albă a iernii nu va rezista impetuozității soarelui care va face să renască totul. „E ceasul când foșnesc în cer salcâmii”, ne asigură Radu Gyr, când mâna nevăzută a marelui creator de forme și culori așază în fiecare petală prospețime și candoare.

Dar narcisele atât de prețuite de noi toți? Cultivate în grădină sau așezate în glastră, își răspândesc parfumul cu risipă de generozitate, adăugând vieții noastre bucuria și farmecul de care avem nevoie. Dăruite în buchete mai mari sau mai mici, încrustate pe diverse obiecte sau dăltuite în piatră, aplicate pe timbre ori cântate de poeți din cele mai vechi timpuri până azi, florile ne fascinează, ne copleșesc cu parfumul, cu formele și culorile lor venind, parcă, să-i dea omului întâlnirea cu cerul și pământul.

Căci, „E ceasul când foșnesc în cer salcâmii / Și când miroase luna a trifoi”.

 

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search