Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FLORILE DEȘERTULUI

Florile_Desertului_M Flora, temã îndrãgitã de pasionații filateliei, este abordatã și în acest an de Romfilatelia în emisiunea de mãrci poștale Florile deșertului, realizatã într-o manierã ilustrativã deosebitã.

Atunci când vã imaginați un deșert, la ce anume vã gândiți prima datã? Poate la nisip și cãldurã? Sau poate la vegetație? Sau mai degrabã la lipsa ei?

Chiar dacã deșertul, ca zonã geograficã, primește minime precipitații și are reputația de a susține puține forme de viațã, el oferã însã oamenilor nenumãrate și variate plante.

Patru dintre aceste flori specifice zonelor deșertice sunt ilustrate pe mãrcile poștale ale emisiunii.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,00 lei este reprodusã imaginea florii Echinocereus triglochidiatus, aparținând familiei Cactaceae.

Aceasta crește în sud-vestul Statelor Unite ale Americii, în nordul Mexicului, fiind întâlnitã în regiuni deșertice stâncoase, dar și în zone umbroase, la altitudini de 150 pânã la 3.500 de metri. Datoritã proprietãții tulpinilor de a se aduna strâns, poate rezista și în condiții de temperaturi mai scãzute.

Planta este bogat lãstãritã, formând sute de tulpini sferice și cilindrice, cu spini denși. Florile au culoarea roșie-portocalie cu un diametru de 8-9 cm. Ele stau deschise și noaptea, înflorind în lunile aprilie – iunie. Fructele acestei plante sunt roșii și comestibile.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,40 lei este ilustratã Baileya multiradiata, care trãiește în vestul Mexicului și al Statelor Unite ale Americii.

Este o plantã ce aparține familiei Compositae, întâlnitã în regiuni deșertice sau terenuri nisipoase însorite. Atinge 20-50 cm înãlțime și crește în grupuri mari, sub forma unor covoare, însã este o plantã erbacee anualã sau perenã cu viațã scurtã. Se remarcã prin culoarea galbenã a florilor și frunzele penate, acoperite cu peri, iar perioada de înflorire este aprilie – octombrie.

Solanum elaeagnifolium, plantã ce aparține familiei Solanaceae, este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 8,10 lei. Originarã din America de Nord, s-a împrãștiat accidental și în America de Sud, Australia, Egipt, Grecia, Israel, India, Italia și Africa de Sud.

Este o plantã invazivã, foarte greu de controlat, periculoasã pentru culturile agricole și rezistentã la uscãciune. Se înmulțește rapid și are rãdãcini viguroase, acestea pãtrunzând în sol pânã la 2-5 m adâncime. Are frunzele pãroase, de culoare verde-argintiu, iar florile au cel mai des culoarea albastru-violet pal, ocazional acestea fiind albe. Înflorește în perioada aprilie – august, iar fructele sale roșii-portocalii sunt toxice, caracteristicã definitorie pentru toate speciile din familia Solanaceae.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 14,50 lei este ilustrat Hibiscus denudatus, un arbust peren ce aparține familiei Malvaceae și crește în sud-vestul Statelor Unite ale Americii, nordul Mexicului, dar și în regiuni deșertice, pante sau platouri stâncoase, de pânã la 600 m altitudine.

Are o înãlțime de un metru și jumãtate, iar frunzele, de culoare verde deschis, sunt mici, pãroase și fin dințate. Florile sunt roz ori violet pal, dar și albe, adesea translucente, în formã de cupã.

Înflorește în perioada ianuarie – octombrie, iar semințele fructelor reprezintã adesea hranã pentru pãsãri.

Aducem mulțumiri conducerii Grãdinii Botanice „Dimitrie Brândzã” din București pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poștale.

Data Aparitie:2014-01-29

Florile_Desertului_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search