Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FLORI DE GRĂDINĂ. DALII

Romfilatelia abordează tematica Floră, introducând în circulație vineri, 21 octombrie a.c. emisiunea de mărci poștale Flori de grădină. Dalii.

Emisiunea, alcătuită din patru timbre cu valorile nominale de 3 lei, 6,50 lei, 10 lei și 10,50 lei, precum și un plic „prima zi”, ilustrează specia Dahlia variabilis, prezentată în diverse variante cromatice, care corespund unor soiuri diferite.

Originară din America Centrală şi Mexic, a fost adusă în Europa la sfârşitul secolului al XVIII-lea, ocupând în scurt timp un loc important în preferințele iubitorilor de flori. Istoria formală a daliei începe în Spania, unde Antonio Jose Cavanilles a dat genului denumirea latină, în onoarea lui Andreas Dahl, un botanist suedez și elev al lui Linnaeus.

Această varietate de plante a ajuns în țara noastră la începutul secolului XIX. Astăzi se cultivă în cele mai variate moduri, ronduri sau borduri, aliniamente sau în compoziţii alături de alte flori cu înflorire estivală, dalia încântând mereu cu inflorescenţele ei deosebite. A fost folosită încă de pe vremea aztecilor ca sursă de hrană şi plantă medicinală.

Dahlia variabilis (Dahlia pinnata) este o plantă perenă ornamentală. Face parte din categoria plantelor rezistente, care nu necesită o îngrijire deosebită.

Perioada de plantare ideală: aprilie-mai, iar perioada de înflorire: iunie-septembrie. Înmulţirea, se face prin seminţe, prin divizarea rădăcinilor tuberizate, prin butaşi, modalitate practicată de horticultorii olandezi. Inflorescenţele sunt simple sau duble, cu varietate mare de culori, iar înălţimea plantei este de 30 – 50 cm.

Diversitatea culorilor, înflorirea succesivă şi toleranţa la substratul de pământ, sunt calităţi ce o fac să fie aleasă aproape în orice compoziţie. Pământul din ţara noastră se pretează fără probleme la cultura daliei.

Se cultivă foarte bine în locuri însorite, cu expunere la soare minimum 6 ore pe zi, pentru o dezvoltare bogată.

Daliile, sau gherghinele, cresc bine în soluri fertile, îngrăşate cu gunoi de grajd, sau cu îngrăşăminte complexe încorporate în sol la pregătirea terenului.

Ca aparținătoare a familiei Asteraceae, dalia prezintă inflorescenţe în care aparentele petale sunt de fapt, fiecare, câte o floare.

Romfilatelia mulţumeşte prof. univ. dr. Paulina Anastasiu, Directorul Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale și fotografului Octavian Chende.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search