Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FLORA ROMÂNIEI (II) – „Florile faunei“

flora_2_M - Copy .

Emisiunea de mãrci poştale „Flora României II“ completeazã proiectul dezvoltat de Romfilatelia pe o tematicã ilustrativã ineditã. Originalitatea acestui proiect constã în asocierea imaginii florii cu cea a vietãţii dupã a cãrei asemãnare planta şi-a primit denumirea popularã.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 50 bani este ilustrat Ochiul şarpelui (Eritrichium nanum (L.) Schrad. ex Gaudin – familia Boraginaceae). Este o plantã erbacee cufrunze mici de pânã la 4,5 mm lãţime, acoperite cu peri albi mãtãsoşi. Are florile albastre, mai rar albe şi plãcut mirositoare.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 60 bani este ilustrat Moţul curcanului (Amaranthus caudatus L. – familia Amaranthaceae), plantã anualã care poate ajunge la o înãlţime de 2 m. Planta are perioada de înflorire între lunile iulie şi octombrie. La început inflorescenţele sunt lungi şi subţiri, dar pe mãsurã ce trece vara, ele devin groase şi au culoarea roşie. Specia este de origine sud-americanã, fiind cultivatã în România în scop ornamental.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,60 lei este ilustratã Limba mielului (Borago officinalis L. – familia Boraginaceae), o plantã anualã, cu o tulpinã înaltã, groasã, ramificatã şi acoperitã cu perişori. Poate ajunge la o înãlţime de 30-60 cm. Arefrunze cu margini întregi sau puţin denticulate. Corola este stelatã, la început de culoare roşie, apoi devine albastrã. Limba mielului este o plantã meliferã, de origine mediteraneanã, cultivatã şi sãlbãticitã în România. Planta este utilizatã în medicina umanã şi veterinarã.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,00 lei este ilustratã Coada racului (Potentilla anserina L. – familia Rosaceae), o plantã erbacee, având o înãlţime de 15-50 cm. Are florile de culoare galbenã. O întâlnim de la zona de câmpie şi pânã la înãlţimi de 1.300-1.500 m, în pajişti umede adesea ruderalizate, dar şi pe malurile lacurilor şi râurilor. Înfloreşte din luna mai şi pânã în august. Planta este utilizatã în medicina umanã şi veterinarã.

 

          Aducem mulţumiri Institutului de Biologie al Academiei Române (domnului dr. Sorin Ștefãnuţ, şef al Departamentului de Ecologie, Taxonomie şi Conservarea Naturii) pentru consultanţa documentarã acordatã la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2012-01-19

flora_2_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search