Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FLORA ROMÂNIEI (I) – „Florile faunei“

flora_1_M Flora, temã îndrãgitã de pasionaţii filateliei, este abordatã de Romfilatelia în emisiunea de mãrci poştale, Flora României (I), pe care o introduce în circulaţie, într-o nouã manierã ilustrativã, alãturând imaginii florii şi denumirea vieţuitoarelor de la care vine numele popular al acesteia.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,00 lei este ilustratã Mierea ursului (Pulmonaria officinalis L. – familia Boraginaceae). Este o plantã perenã, rãspânditã în pãdurile de foioase, fâneţe şi margini de pãduri dinţara noastrã. Tulpina este înaltã de 10 – 30 cm, frunzele tulpinale mijlocii sunt alungit – ovate pânã la eliptice. La început, florile sunt de culoare roşie, trecând apoi spre violet-albastru. Planta înfloreşte din luna martie pânã în luna mai.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,20 lei este ilustrat Piciorul cocoşului (Ranunculus repens L. – familia Ranunculaceae), o plantã perenã, foarte comunã în zonele umede din pajiştile montane, în zone mlãştinoase sau pe malurile apelor. Rãdãcina este ramificatã şi groasã, semãnând cu gheara de cocoş. Planta are o tulpinã înaltã de 30 – 60 cm, înfloreşte din mai şi pânã în august, iar florile sunt galbene. Ea este cunoscutã şi sub denumirea de „Floare de leac“, fiind folositã în medicina umanã şi veterinarã.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,30 lei, este ilustratã Gura leului (Antirrhinum majus L. – familia Scrophulariaceae), o plantã cu flori de diferite culori (alb, roz, galben, portocaliu, roşu sau vişiniu). Numele acestei plante perene vine de la asemãnarea florii cu o gurã de leu care, prin apãsare lateralã, se deschide exact ca o gurã. Ea provine din zona mediteraneanã şi înfloreşte din iunie pânã în august. Specia este cultivatã în România.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,60 lei este ilustrat Mãcrişul iepurelui (Oxalis acetosella L. – familia Oxalidaceae). Planta acoperã solul din pãdurile de foioase şi conifere cu un covor de frunze verde deschis, presãrat cu flori albe. Aceastã plantã are calitãţi curative şi este întrebuinţatã în farmaceuticã (stimulent al digestiei şi efect vitaminizant).

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 4,70 lei este ilustrat Ochiul boului (Callistephus chinensis (L.) Nees – familia Asteraceae). Numele plantei provine de la cuvintele greceşti „kalós“ (frumos) şi „stéphos“ (cununã). Este originarã din India de Est, China şi Japonia, foarte popularã în România, fiind cultivatã în scop ornamental.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 7,60 lei este ilustratã Rochiţa rândunicii (Convolvulus arvensis L. – familia Convolvulaceae), o plantã cosmopolitã. Fie cã e cãţãrãtoare sau târâtoare, lungimea ei poate ajunge la doi metri. Frunzele au peţiol, iar lamina este cordatã sau hastatã. Florile, sub formã de trompetã, au diametrul de 1 – 2,5 cm şi culoarea albã sau roz pal.

 

          Aducem mulţumiri Institutului de Biologie al Academiei Române (domnului dr. Sorin Ștefãnuţ, şef al Departamentului de Ecologie, Taxonomie şi Conservarea Naturii) pentru consultanţa documentarã acordatã la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2012-01-17

flora_1_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search