Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FILATELIA ROMÂNEASCĂ MARCHEAZĂ 150 DE ANI DE LA NAȘTEREA ISTORICULUI NICOLAE IORGA

Romfilatelia s-a alăturat evenimentelor dedicate aniversării a 150 de ani de nașterea istoricului Nicolae Iorga, membru titular al Academiei Române și Preşedinte al Secţiunii de Istorie (1924-1927), figură emblematică a vieții românești din secolul XX, teoretician al istoriei, medievist de prestigiu, promotor al istoriografiei și al studiilor sud-est europene, traducător, scriitor, jurnalist, diplomat și om politic, Iorga contribuind în mod decisiv la consolidarea unităţii culturale a românilor din toate teritoriile.

Biblioteca Academiei Române în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române a organizat marți, 15 iunie 2021, vernisajul expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere“.

Evenimentul, realizat cu sprijinul Guvernului României, a avut loc în sala „Theodor Pallady“, începând cu ora 11.

Romfilatelia, în calitate de partener tradițional, a contribuit la organizarea evenimentului prin expunerea un panou cu mărci poștale dedicate lui Nicolae Iorga, emise în perioada 1945-2013. De asemenea, sub egida “Oameni, fapte, valori”, Romfilatelia a lansat întregul poștal cu timbru marcă fixă, onorându-l astfel pe Nicolae Iorga la ceas aniversar. Cu aceasta ocazie, trecem în revista cele mai recente emisiuni filatelice pe care Romfilatelia le-a lansat în onoarea istoricului Nicolae Iorga : Leul nou (2005), Portretele bancnotelor (2012) și Fonoteca de aur a României (2013).

Manifestarea a fost deschisă de alocuțiunea domnului prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, directorul general al Bibliotecii Academiei Române. Despre personalitatea lui Nicolae Iorga și contribuția lui la evoluția culturii românești au vorbit apoi domnul acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, domnul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte, și domnul prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Gabriela Dumitrescu, curatorul expoziției, a selectat o serie de piese reprezentative din arhiva „Nicolae Iorga“, aflată în patrimoniul Bibliotecii Academiei, alăturându-le unor documente de arhivă și piese de mobilier din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române.

Marca poștală rămâne mesager universal al diplomației culturale, printr-o argumentare care o definește ca pe o îmbinare între cultură, istorie, literatură și tot ce înseamnă reprezentativitatea țării, fiind parte a unui mesaj de comunicare eficientă în spațiul cultural public.

Evenimentul s-a desfășurat respectând regulile de distanțare socială și restul măsurilor preventive în perioada pandemiei de Covid-19.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search