Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Filatelia românească îl omagiază pe eroul Mauriciu Brociner

Romfilatelia, alături de Federația Comunităților Evreiești din România, dedică, în semn de recunoștință, un produs filatelic special, Primului ofițer evreu în Armata Română, care a fost decorat de România – Prin Înaltul Decret Regal nr. 2048 din 30 octombrie 1877, Regele Carol I i-a conferit Ordinul “Steaua României” în grad de Cavaler (Brevet no. 196/1877).

Mauriciu Brociner, s-a înrolat ca voluntar în Armata Română la 15 noiembrie 1874. Pe 30 august 1877, a preluat comanda batalionului și a cucerit reduta de la Grivița, fiind rănit de două ori de gloanțele infanteriei inamice.

“În tot timpul serviciului său, atât în armată ca voluntar cât și urmă ca rezervist, chemat sub drapel, a avut întotdeauna o conduită exemplară, a servit bine, dovedind întotdeauna zel pentru serviciu și multă dorință pentru cariera armelor.

Acest ofițer a rămas la corp ca să ia parte la lupta cu regimentul, pentru care luptă se primise ordin și corpul se afla în pregătire, confecționând fascine și scări. Astfel, de bunăvoie și fără a fi obligat de vreun ordin, a luat parte în lupta dela 30 august, cu 8 de linie, servind în Compania I-a sub ordinele căpitanului Mărăcineanu Valter, în această luptă a primit două răni de gloanțe de infanterie.” (comandantul Regimentului 8 linie, colonel Ipătescu)

După vindecarea rănilor, timp de aprox. 38 ani, Mauriciu Brociner își va continua cariera în cadrul Curții Regale.

În perioada 1921-1930 a fost Consul și Consul-General al țării (onorar) la Frankfurt/Main.

În “Memoriile” Reginei Elisabeta a României găsim următoarele note :

În casa noastră Nathan înțeleptul este un oaspete zilnic, deoarece avem toate confesiunile reprezentate în propria noastră familie : catolici, protestanți și ortodocși – precum avem pe un evreu secretar al casei. Și s-a nimerit ca tocmai un israelit este sprijinul meu principal în toate afacerile filantropice.

Romfilatelia va continua misiunea sa de promotor al valorilor naționale și universale, prin maca poștală, ambasador și simbol de stat.

#MauriciuBrociner #erouevreu #FCER #ParlamentulRomâniei #SenatulRomâniei #CameraDeputaților #SGG #istorieprintimbre

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search