Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FILATELIA A SĂRBĂTORIT 30 DE ANI DE LA REÎNFIINȚAREA SENATUL ROMÂNIEI

Romfilatelia a marcat trei decenii de la reînființarea Senatului României prin lansarea unui întreg poștal aniversar, cu tematica “30 de ani de Senat postdecembrist“.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă, joi, 10 septembrie 2020, în Foaierul Sălii de Plen a Senatului.

Camera superioară a Parlamentului a fost dintotdeauna un forum respectabil de dezbatere în societatea românească, contribuind vizibil la menţinerea echilibrului între structurile politice, la apărarea drepturilor şi libertăţilor democratice, la promovarea idealurilor naţionale.

Ședința solemnă a fost deschisă prin intonarea imnului și continuată cu alocuțiunile pe care le-au avut foștii Președinți ai Senatului: Domnul Petre Roman, Președinte al Senatului în perioada 1996-1999, Domnul Nicolae Văcăroiu, Președinte al Senatului în perioada 2000- 2008, Domnul Doru Ioan Tărăcilă, Vicepreședinte cu îndeplinirea atribuțiilor de președinte al Senatului în perioada aprilie – mai  2007 și octombrie 2008, Domnul Ilie Sârbu, Preşedinte al Senatului în perioada octombrie – decembrie 2008 – mesaj video, Domnul  Mircea Geoană,  Preşedinte al Senatului în perioada 2008-2011 – intervenție video, Domnul Vasile Blaga, Preşedinte al Senatului în perioada 2011-2012, Domnul Petru Filip, Vicepreședinte cu îndeplinirea atribuțiilor de președinte al Senatului în anul 2012, Domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu, Preşedinte al Senatului, în perioada 2012- 2014 – intervenție video, Domnul Călin Popescu Tăriceanu, Preşedinte al Senatului, în perioada 2014 – 2019, Domnul Teodor Viorel Meleșcanu, Preşedinte al Senatului în perioada 2019 – 2020 si Domnul Robert Cazanciuc, Președintele al Senatului.

În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul Domnul Robert Cazanciuc, Președintele Senatului României, care a „mulțumit Romfilatelia pentru acest proiect important. A fost alături de Senat de-a lungul timpului prin diferite emisiuni de mărci poștale pe care Romfilatelia le-a lansat. Întregul poștal pe care îl lansăm astăzi va putea fi găsi în magazine de mii de români, care se vor bucura să îl adauge la colecția lor filatelică. După 30 de ani, putem afirmă că esența democrației românești stă în dezbaterea parlamentară. Chiar și în momentele mai dificile când scenă politică și socială a fost nesigură, Parlamentul, în urma dezbaterilor, discuțiilor și reflecțiilor tuturor parlamentarilor a legiferat în interesul cetățenilor și a căutat întotdeauna să readucă în prim plan principiile democratice.”

În discursul pe care doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, l-a susținut  cu ocazia lansării întregului poștal a subliniat încă o dată tradiția pe care Romfilatelia o are în parteneriatul cu Senatul și „permiteți-mi să amintesc de momentul din 2014, când alături de Domnul Președinte Călin Popescu-Tăriceanu, Mircea Ionescu-Quintus, am fost prezenți la Senat la un moment important și chiar Domniei sale, domnului Quintus, un prieten al filateliei, i-am dedicat un întreg poștal la împlinirea vârstei de 97 de ani. De asemenea, prezența noastră este una obișnuită în spațiul românesc și este importantă în memoria mărcii poștale care circulă în tot spațiul intercomunitar și nu numai un mesaj: 30 de ani de la reînființarea Senatului României.”

Lansarea a avut ca momente importante dezvelirea și semnarea panoului filatelic de către domnul Robert Cazanciuc și invitații de onoare, foști Președinți ai Senatului: Petre Roman, Nicolae Văcăroiu, Călin-Popescu Tăriceanu.

Marca poștală românească dovedește încă o dată, prin implicarea în susținerea proiectelor culturale și istorice, un actor activ în viața societății românești, îndeplinindu-și misiunea sa de promotor al valorilor educative, culturale și un instrument de diplomație culturală.

Evenimentul s-a desfășurat respectând regulile de distanțare socială și restul măsurilor preventive în perioada pandemiei Covid-19.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search