Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

FIARE DE CÃLCAT (I) – Colecții Româneşti

fiare_1_M Pentru o nouã emisiune de mãrci poştale a anului 2012, Romfilatelia a ales o tematicã ineditã şi anume, Fiare de cãlcat.

Emisiunea de mãrci poştale Fiare de cãlcat – Colecţii româneşti va fi alcãtuitã din douã pãrţi, partea a doua urmând a intra în circulaţie în toamna acestui an.

Folosit la netezirea prin apãsare a materialelor textile, fierul de cãlcat, ca orice unealtã, a avut o continuã transformare.

Încã din secolul I d. Ch., în China, erau folosite pentru cãlcat vase metalice umplute cu mangal.

În Europa, începând cu secolul al XVII-lea, au fost folosite plãci încãlzite de fontã, de formã triunghiularã şi cu mâner. Mai târziu au apãrut fiarele de cãlcat din fontã care erau umplute cu mangal.

În India, locul cãrbunilor încinşi a fost luat de cojile de cocos, având aceeaşi capacitate de încãlzire.

Un alt model de fier de cãlcat era acela în care se foloseau bucãţi încinse de metal în loc de cãrbuni. Partea neplãcutã a acestora era cã nu se încãlzea doar talpa fierului ci şi mânerul şi astfel erau necesare mãnuşi groase.

În ultimii ani ai secolului al XIX-lea, dar şi începutul secolului XX, la încãlzirea fiarelor de cãlcat se utiliza etanol, kerosen, ulei de balenã sau chiar benzinã.

Primele îmbunãtãţiri remarcabile ale fierului de cãlcat sunt aduse de Mary Florence Potts din Statele Unite ale Americii, în 1870, care realizeazã fierul de cãlcat cu margini rotunjite la ambele capete, permiţând astfel cãlcarea în ambele direcţii. Tot ea, anul urmãtor, inventeazã fierul de cãlcat cu mâner detaşabil pentru a putea fi încinsã doar partea inferioarã a fierului, fãrã mâner.

În 1882, Henry W. Seely a inventat fierul încãlzit electric, iar în 1920 a apãrut fierul electric cu termostat.

Odatã cu apariţia acestui tip de fier de cãlcat, acestea au evoluat şi continuã sã evolueze.

Emisiunea de mãrci poştale Fiare de cãlcat (I) – Colecţii româneşti, pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie, este compusã din cinci timbre şi o coliţã dantelatã, pe care sunt ilustrate fiare de cãlcat din România (sec. XIX şi sec. XX), Germania (sec. XVIII), Scoţia (sec. XIX), Franţa (sec. XVIII) şi Statele Unite ale Americii (sec. XIX).

Data Aparitie:2012-02-17

fiare_1_box

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 × three =

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search