Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Faună ocrotită din rezervaţiile româneşti: pelicani

fauna_pelicani_MRomfilatelia readuce în prim plan bogăţia patrimoniului natural al României, prin introducerea în circulaţie a unei emisiuni de mărci poştale dedicate speciilor de pelicani din ţara noastră, ca parte a unei tematici mai largi privind fauna ocrotită din rezervaţiile româneşti. În Delta Dunării se întâlnesc Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) şi Pelicanul creţ (Pelecanus crispus).
Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării împlineşte anul acesta 25 de ani de la înfiinţare. Unica deltă din lume declarată în întregime rezervaţie a biosferei, aflată în patrimoniul UNESCO din 1991, aceasta adăposteşte un număr impresionant de pelicani din ambele specii, păsări declarate monument al naturii.
Manşeta coliţei emisiunii evidenţiază aniversarea celor 25 de ani de existenţă a Rezervaţiei şi apartenenţa sa la patrimoniul mondial UNESCO.
Membri ai familiei Pelecanidae, pelicanii şi-au dobândit numele din vechile cuvinte greceşti pelekan-pelekus, datorită ciocului ca un topor. Aceştia sunt păsări mari, de culoare albă cu pete mari negre, au un corp îndesat, un cioc lung cu o pungă galben-portocalie sub el, ce se poate dilata. Păsări migratoare, acestea sosesc şi pleacă în jurul echinocţiului de primăvară şi vară.
Pe timbrele cu valorile nominale de 3,60 lei, respectiv 8,10 lei este reprezentat Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), o specie europeană caracterizată prin păsări de talie mare ce cuibăresc în colonii în România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Georgia, Ucraina şi Rusia. În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării efectivele speciei sunt estimate la 3.560-4.160 de perechi cuibăritoare.
Are o lungime de 140-175 cm, penajul adulţilor fiind alb-roz, cu ciocul galben şi cu o porţiune golaşă de piele în jurul ochilor. Se deplasează cu uşurinţă datorită bătăilor de aripi încete, urmate de planări, zborul fiind linear.
Pelicanul se hrăneşte cu peşte şi vânează în grupuri. Nu se poate scufunda în apă pentru că are mari cantităţi de aer în penaj şi saci cu aer în interiorul corpului, iar grăsimea lui este în stare lichidă, ca uleiul de peşte.
Pelicanul comun reprezintă simbolul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Pe timbrele cu valorile nominale de 5,00 lei, respectiv 9,10 lei, precum şi pe timbrul coliţei cu valoarea nominală de 9,10 lei este reprezentat Pelicanul creţ (Pelecanus crispus), una din cele două specii europene de pelicani, cele mai rare şi ameninţate, care pot fi observate în România.
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este, la nivel european, una dintre cele mai importante zone de cuibărit pentru aceste păsări, fiind estimată la un efectiv de aproximativ 550 de perechi cuibăritoare.
Pelicanul creţ este cel mai mare dintre toate speciile de pelicani, atingând până la 10-12 kg şi măsurând 160-180 cm de la vârful ciocului şi până la coadă şi are o anvergură de 310-345 cm. Adulţii au coloritul penelor alb-cenuşiu, iar penele de pe cap şi gât sunt încreţite. Se deosebeşte de pelicanul comun prin partea inferioară a aripii complet deschisă la culoare şi prin picioarele gri.
Pelicanul creţ are în prezent statutul de specie vulnerabilă la nivel global.
În prezent, ambele specii de pelicani prezente în România sunt declarate monumente ale naturii şi sunt strict protejate de Convenţia de la Berna privind Conservarea Vieţii Sălbatice şi a Habitatelor Naturale.
Romfilatelia mulţumeşte Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi fotografilor Bogdan Ciungara, Silviu Matei şi Daniel Petrescu pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Data de aparitie: 2015-04-10

fauna_pelicani_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search