Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FAUNA DEȘERTULUI

Romfilatelia introduce în circulație,  joi, 12 august 2021, o emisiune de mărci poștale cu o tematică abordată în premieră: Fauna deșertului.

 Deșerturile ocupă aproximativ o treime din suprafața uscatului și se caracterizează printr-un nivel foarte redus al precipitațiilor. Nu toate deșerturile se găsesc în regiunile calde ale planetei; există și deșerturi reci, așa cum sunt considerate unele regiuni din Arctica și Antarctica. Cel mai întins deșert cald al lumii este Sahara (în Africa). În schimb, deșertul Gobi, din Asia, este în general, un deșert rece, unde temperaturile pot scădea iarna până sub –20 grade Celsius. În deșerturi, ariditatea creează condiții dure de viață pentru viețuitoare, iar acestea prezintă adaptări speciale pentru a supraviețui.

Cele patru timbre și plicul „prima zi” ilustrează specii de animale care trăiesc în zonele deșertice din Africa și Asia.

Pe primul timbru al seriei, cu valoarea nominală de 2 lei, este ilustrat dromaderul (Camelus dromedarius). Acest mamifer erbivor are o singură „cocoașă”, în care este depozitată grăsime, care servește drept sursă de energie în perioadele fără hrană. Trăiește în special în zonele calde și aride din nordul și estul Africii, precum și în Asia – în centrul și vestul acesteia și în subcontinentul indian.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei este ilustrată șopârla de Sinai (Pseudotrapelus sinaitus). Este o reptilă de mici dimensiuni, având o lungime de până la 18 cm, care trăiește în zone aride din nord-estul Africii și sud-vestul Asiei.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprezentat fenecul (Vulpes zerda). Este o specie de vulpe care trăiește în Sahara, Peninsula Sinai și deșerturile Arava și Negev din Israel. Este cea mai mică specie din familia canidelor (din care fac parte vulpile, câinii, lupii, șacalii ș.a.).

Pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei este reprezentată antilopa addax (Addax nasomaculatus).

Este o specie originară din Sahara, foarte bine adaptată la condițiile vieții din deșert. Poate supraviețui o perioadă lungă fără să se adape, obținând apa necesară din rouă și din plantele cu care se hrănește. Cândva larg răspândită în nordul Africii, antilopa addax este în prezent o specie critic periclitată, un număr mare de exemplare fiind crescute în captivitate.

Pe plicul „prima zi” a emisiunii este reprezentată cămila bactriană (Camelus bactrianus), cunoscută și sub denumirea de „cămila cu două cocoașe”, originară din zonele de stepă și deșert ale Asiei Centrale. Adaptată la condițiile dificile din această regiune, suportă lipsa de apă și variațiile foarte mari de temperatură. Cea mai mare parte a populației constă din animale domestice, existând și un număr mai mic de exemplare sălbăticite, în Asia și Australia.

Romfilatelia mulțumește Institutului de Biologie al Academiei Române și Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea de mărci poștale „Fauna deșertului” va fi disponibilă începând de joi, 12 august 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search