Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

FAUNA DEȘERTULUI

Romfilatelia introduce în circulație, joi, 12 august 2021, o emisiune de mărci poștale cu o tematică abordată în premieră: Fauna deșertului.

Deșerturile ocupă aproximativ o treime din suprafața uscatului și se caracterizează printr-un nivel foarte redus al precipitațiilor. Nu toate deșerturile se găsesc în regiunile calde ale planetei; există și deșerturi reci, așa cum sunt considerate unele regiuni din Arctica și Antarctica. Cel mai întins deșert cald al lumii este Sahara (în Africa). În schimb, deșertul Gobi, din Asia, este în general, un deșert rece, unde temperaturile pot scădea iarna până sub –20 grade Celsius. În deșerturi, ariditatea creează condiții dure de viață pentru viețuitoare, iar acestea prezintă adaptări speciale pentru a supraviețui.

Cele patru timbre și plicul „prima zi” ilustrează specii de animale care trăiesc în zonele deșertice din Africa și Asia.

Pe primul timbru al seriei, cu valoarea nominală de 2 lei, este ilustrat dromaderul (Camelus dromedarius). Acest mamifer erbivor are o singură „cocoașă”, în care este depozitată grăsime, care servește drept sursă de energie în perioadele fără hrană. Prezintă numeroase adaptări care îi permit să reziste condițiilor de viață din deșert: poate suporta pierderea a până la 30% din cantitatea de apă din corp; nările se pot închide, pentru a proteja căile respiratorii în timpul furtunilor de nisip; ochii sunt apărați de praf și nisip datorită genelor lungi și dese; picioarele sunt prevăzute cu copite late, ceea ce facilitează mersul pe nisip etc. Trăiește în special în zonele calde și aride din nordul și estul Africii, precum și în Asia – în centrul și vestul acesteia și în subcontinentul indian. Cei mai mulți dromaderi sunt domestici; în Australia există însă o populație de peste 500.000 de dromaderi sălbăticiți, care provin din exemplare importate în secolul al XIX-lea.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei este ilustrată șopârla de Sinai (Pseudotrapelus sinaitus). Este o reptilă de mici dimensiuni, care trăiește în zone aride din nord-estul Africii și sud-vestul Asiei. Are o lungime de până la 18 cm. Culoarea corpului este, în mod obișnuit, brun-deschis, dar în sezonul de împerechere masculii capătă o culoare albastră. Femelele prezintă pete de culoare roșie deasupra membrelor. Șopârlele de Sinai se hrănesc cu insecte (în special furnici) și plante, fiind active în timpul zilei.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprezentat fenecul (Vulpes zerda). Este o specie de vulpe care trăiește în Sahara, Peninsula Sinai și deșerturile Arava și Negev din Israel. Este cea mai mică specie din familia canidelor (din care fac parte vulpile, câinii, lupii, șacalii ș.a.). Urechile foarte mari ajută la disiparea căldurii și la localizarea prăzii. Deși larg răspândită, a dispărut din unele zone, datorită capturării ei în scop comercial, precum și extinderii așezărilor umane.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei este reprezentată antilopa addax (Addax nasomaculatus). Este o specie originară din Sahara, foarte bine adaptată la condițiile vieții din deșert. Poate supraviețui o perioadă lungă fără să se adape, obținând apa necesară din rouă și din plantele cu care se hrănește. Cândva larg răspândită în nordul Africii, antilopa addax este în prezent o specie critic periclitată, în sălbăticie existând probabil mai puțin de 500 de indivizi. Un număr mare de exemplare sunt crescute în captivitate.

Pe plicul „prima zi” a emisiunii este reprezentată cămila bactriană (Camelus bactrianus), cunoscută și sub denumirea de „cămila cu două cocoașe”, originară din zonele de stepă și deșert ale Asiei Centrale. Adaptată la condițiile dificile din această regiune, suportă lipsa de apă și variațiile foarte mari de temperatură. Cea mai mare parte a populației constă din animale domestice, existând și un număr mai mic de exemplare sălbăticite, în Asia și Australia.

Romfilatelia mulțumește Institutului de Biologie al Academiei Române și Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search