Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Expoziția Filatelicã Mondialã EFIRO 2008 (II)

efiroII_M În 2008 se vor împlini 150 de ani de la emiterea primei mãrci poştale româneşti, celebrul „Cap de bour”. Cu aceastã ocazie, România va organiza prima Expoziţie Filatelicã Mondialã, sub denumirea EFIRO 2008.
Pentru a promova în rândul populaţiei acest eveniment filatelic major, Romfilatelia, societatea specializatã în editarea şi comercializarea mãrcilor poştale româneşti, introduce în circulaţie şi în acest an o nouã emisiune filatelicã Expoziţia Filatelicã Mondialã EFIRO 2008 (II).
Prima expoziţie EFIRO (E-expoziţie FI-filatelicã RO-românã), cu participare internaţionalã, s-a desfãşurat în 1932, sub înaltul patronaj al Regelui Carol al II-lea. Urmãtoarele douã au avut loc la Palatul Parlamentului, în 1998 şi în 2004.
În 2008, la Complexul Romexpo, unde se va desfãşura Expoziţia Mondialã de Filatelie EFIRO 2008, vor fi expuse timbre din colecţiile Reginei Elisabeta a Marii Britanii şi a prinţului Albert de Monaco.
Totodatã va fi expusã şi o altã raritate filatelicã şi anume o scrisoare din al Doilea Rãzboi Mondial, care încã mai pãstreazã urmele radiaţiilor bombei de la Hiroshima. Scrisoarea a fost gãsitã în timpul lucrãrilor de curãţare a ruinelor unei bãnci din Hiroshima, la aproximativ doi kilometri distanţã de epicentrul detonãrii. Aceasta nu prezintã deteriorãri exterioare, dar a fost iradiatã. Din motive de securitate, a fost pusã într-o manşetã de plumb şi acoperitã cu sticlã blindatã, iar sub aceastã formã va fi prezentatã şi la EFIRO 2008.
Emisiunea filatelicã este realizatã în maniera „marcã pe marcã”, formatã din trei timbre cu valorile nominale de 1,10 Lei, 2,10 Lei şi 3,30 Lei, reproducând timbrele celei de a doua emisiuni „Cap de Bour” (1 noiembrie 1858 – 1 mai 1862), care aveau înscrise valorile nominale de 5, 40 şi 80 parale.
Colile de timbre sunt completate cu 8 viniete care reproduc imagini ale unor monede emise de domnitori ai Moldovei (Petru I Muşat, Ștefan al II-lea, Ștefan cel Mare, Ștefan al IV-lea, Alexandru cel Bun, Bogdan al II-lea, Bogdan al III-lea şi Ieremia Movilã), între sec.XIV şi XVI.
Timbrul coliţei dantelate, cu valoarea nominalã de 5,60 Lei, reproduce imaginea Capului de bour şi a goarnei de poştã, prezentã pe timbrele emise în noiembrie 1858, lângã care sunt reproduse opt monede prezente şi pe vinietele colilor de timbre.
În premierã în România, timbrul are o înclinare (de 10 grade) faţã de verticala coliţei.
Toate componentele emisiunii poartã sigla EFIRO 2008.

Data Aparitie:2007-08-17

efiroII_rom

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search