Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

EXPLORAREA COSMOSULUI

 

image description Cunoscutã ca fiind o temã foarte cãutatã de filatelişti, Astrofilatelia revine în acest an în programul de emisiuni filatelice prin emisiunea filatelicã Explorarea Cosmosului, pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie.
Cele trei timbre marcheazã împlinirea unei jumãtãţi de secol de la realizarea primilor paşi în demararea unui amplu program de cercetare a spaţiului cosmic şi a verificãrii practice a condiţiilor de supravieţuire a unor viitoare echipaje umane îmbarcate la bordul navelor spaţiale.
În 1958, Statele Unite ale Americii lanseazã prima misiune spaţialã, Explorer I, ce va face o descoperire vitalã pentru zborurile cosmice: Pãmântul, datoritã polilor sãi magnetici, este înconjurat de o centurã de radiaţii, denumitã ulterior “Van Allen”.
Programul Sputnik a fost derulat de-a lungul unor serii de misiuni spaţiale fãrã oameni la bord, programate de Uniunea Sovieticã la sfârşitul deceniului al şaselea al secolului trecut, având ca scop demonstrarea viabilitãţii sateliţilor artificiali. Numele “Sputnik” înseamnã în limba rusã chiar “satelit” sau “tovarãş de cãlãtorie”. Prima încercare de lansare a satelitului Sputnik 3 din 3 februarie 1958 a eşuat, dar a doua încercare din 15 mai a fost încununatã de succes şi a transportat în spaţiu o mulţime de aparate pentru cercetãri geofizice. Magnetofonul folosit la bord s-a defectat, fãcând imposibilã înregistrarea rezultatelor datelor despre centurile de radiaţii Van Allen, descoperite cu doar patru luni înainte de satelitul american Explorer I.
În luna decembrie a anului 1958, Armata Statelor Unite a lansat racheta Jupiter AM-13 având la bord maimuţa Gordo. Aceastã misiune era dedicatã cercetãrilor biologice. Din nefericire, la aterizare, maimuţa a murit din cauza unor defecţiuni produse la sistemul de paraşutare al rachetei.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,00 lei este ilustratã misiunea spaţialã Explorer I.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,40 lei este ilustratã misiunea spaţialã Sputnik 3.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,10 lei este ilustratã misiunea spaţialã Jupiter AM-13.

Data Aparitie:2008-02-22

sputnik_maimuta_rom_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search