Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Evenimente ONU

BLOCONU„Acest ministru al unei țări mici face o politică în stil mare. Ce om uimitor! În politica externă e îmbarcat pe o firavă luntrișoară pe care o conduce ca pe un vapor mare, în politica internă stă călare pe o scândură putrezită, căreia până la urmă îi dă o stabilitate de stâncă!”- scria Eduard Herriot, prim-ministru al Franței, despre Nicolae Titulescu, ministru de externe al României, fost reprezentant al României la sesiunile Adunării Societății Națiunilor (Liga Națiunilor) între anii 1920 1936.
Nicolae Titulescu, considerat, în perioada interbelică, una dintre cele mai prestigioase personalități ale vieții politice internaționale, avea să fie președintele Ligii Națiunilor, precursoarea Organizației Națiunilor Unite, de două ori consecutiv: în 1930 și 1931.
La 26 iunie 1945, este semnată de 50 de state Carta de la San Francisco. La 24 octombrie, prin ratificarea Cartei de către China, Franța, Marea Britanie, SUA, URSS și de către majoritatea semnatarilor, ia ființă ONU, ca expresie a hotărârii țărilor de a preveni o nouă conflagrație mondială, de a menține pacea și securitatea internațională, de a dezvolta relații prietenești între state, de a realiza cooperarea pentru soluționarea problemelor economice, sociale, culturale și umanitare cu care se confruntă omenirea și de a promova și încuraja respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale pentru toți, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie.
Motivații de ordin politic au făcut ca România să nu joace un rol la fel de important în momentul refondării sistemului multilateral după cel de-al Doilea Război Mondial, în comparație cu perioada interbelică. România devine membru cu drepturi depline al ONU la zece ani de la înființarea organizației mondiale, la 14 decembrie 1955.
În cei 50 de ani care au trecut de la acest eveniment, România a avut contribuții importante la promovarea obiectivelor ONU. După 1989, România și-a concentrat atenția asupra domeniilor cu impact major asupra păcii și stabilității la nivel mondial: combaterea terorismului, a proliferării armelor de distrugere în masă, promovarea drepturilor omului, participarea la operațiuni de menținere a păcii.
România a fost aleasă membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în 1962, 1976-1977, 1990-1991. Începând cu anul 2004 și până la finele anului 2005, România este din nou membru nepermanent al Consiliului de Securitate, promovând cu consecvență, în spiritul Cartei ONU, soluții diplomatice la problemele complexe din domeniul păcii și securității internaționale. În octombrie 2005, țara noastră exercită, pentru o lună, președinția Consiliului de Securitate al ONU, funcție de înaltă responsabilitate și anvergură pe cea mai reprezentativă scenă globală – Națiunile Unite.
Dorind să marcheze aceste importante evenimente, Romfilatelia, societatea specializată în editerea și comercializarea mărcilor poștale românești, pune în circulație emisiunea filatelică Evenimente ONU.
Data Aparitie:2005-10-24

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search