Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Europa 2016 – GÂNDEŞTE VERDE!

EUROPA_2016_emisiunePrintre evenimentele internaţionale ale anului 2016 se pregăteşte şi aniversarea a 60 de ani de la primele emisiuni de timbre EUROPA. Cu această ocazie organismul PostEuropa organizat un concurs internaţional de design pe tema Think Green! (Gândeşte verde!), aceasta fiind şi tematica emisiunii Europa 2016.

Astfel, ţările membre reproduc desenul câştigător, aparţinând unui artist din Cipru, adăugând opţional şi o creaţie proprie, în tema şi stilul impuse. România emite două mărci poştale cu tematica Europa – Think Green!, unul dintre timbre fiind creat de un artist român.

Din cele mai vechi timpuri oamenii au conştientizat rolul important al condiţiilor de mediu asupra organismelor. Primul savant care a reliefat principiul interacţiunii în lumea vie a fost Charles Darwin.

Darwin a observat că diferitele specii se influenţează unele pe celelalte prin activităţile lor şi că de aceste interacţiuni reciproce depinde succesul unei specii în lupta pentru existenţă, adică numărul său de supravieţuitori, de urmaşi.

Ideile lui Darwin au fost dezvoltate de zoologul Ernst Haeckel, cel care a formulat pentru prima dată termenul de ecologie, în anul 1866.

Ecologia este importantă pentru a putea înţelege cum funcţionează mediul, cum este afectat mediul de diferiţi factori (în special uman) şi cum poate fi mediul conservat, reparat şi îmbunătăţit.

În acest context a apărut necesitatea soluţionării problemelor legate de ameliorarea solurilor degradate, s-a impus nevoia studierii relaţiilor dintre plante şi sol, precum şi a multiplelor probleme legate de protejarea mediului înconjurător, combaterea poluării în vederea menţinerii sănătăţii omului şi asigurării vieţii pe Terra.

Pentru o viaţă adecvată a omului pe Pământ, se impune îndreptarea atenţiei asupra problemelor de mediu, Terra fiind un depozit foarte bogat de resurse naturale care permit existenţa vieţii.

Conservarea mediului înconjurător reprezintă un ansamblu de măsuri ce trebuie luate pentru prevenirea şi înlăturarea poluării, a diminuării efectelor ei asupra mediului prin folosirea celor mai adecvate tehnologii nepoluante, prin acţiuni care să limiteze efectele distrugătoare ale unor fenomene naturale.

Sistemele eoliene sau morile de vânt devin tot mai cunoscute ca soluţie alternativă de producere a energiei electrice. Multe dintre ţările europene au optat deja pentru instalarea generatoarelor eoliene atât la nivel industrial, cât şi rezidenţial, iar în România sistemele încep să îşi facă încet-încet apariţia. Implementarea tehnologiilor de energie alternativă este văzută la scară mondială ca o soluţie la epuizarea combustibililor fosili, iar sistemele eoliene reprezintă cea mai cunoscută metodă ecologică de generare a energiei electrice alături de panourile fotovoltaice.

Cum am putea contribui fiecare dintre noi la conservarea mediului înconjurător? O întrebare la care trebuie să ne gândim şi să luăm atitudine în mod colectiv.

Putem stopa criza energetică folosind energia într-un mod raţional: folosirea într-un ritm diminuat a automobilelor în favoarea mersului pe jos, a ciclismului.

Să evităm cumpărarea bunurilor care sunt ambalate excesiv. Este necesară energie pentru a confecţiona ambalajele, dar şi pentru a le recicla.

Să evităm pierderile: redu ceea ce utilizezi, refoloseşte lucrurile în loc să cumperi altele noi, repară obiectele stricate în loc să le arunci şi reciclează cât mai mult posibil. Încearcă să nu arunci lucrurile dacă acestea ar putea avea o nouă utilizare.

Economiseşte apa! Este necesară o mare cantitate de energie pentru a purifica apa. Un robinet stricat poate consuma aproximativ 30 de litri de apă pe zi.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile atât de accesibile ţie, OMULE, pe care le poţi face dacă vrei ca viaţa pe Pământsă continue!

Şi nu uita… Gândeşte verde!

EUROPA_2016_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search