Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Europa 2015 – Jucării vechi

Europa2015_JucariiVechi_MCopilăria este inima tuturor vârstelor.” Lucian Blaga

Emisiunea de timbre „Europa 2015, Jucării vechi” continuă seria anuală a emisiunilor Europa, anul acesta fiind dedicată jucăriilor de epocă. Tema fiecărei emisiuni Europa este selectată anual de către Organismul PostEurop al Uniunii Poştale Universale, fiecare ţară având ocazia să interpreteze tema în stilul ei unic.
Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet.
Jucăriile îşi au rolul bine-definit ca sursă de distracţie, dar şi de educaţie. Ele sunt, în general, obiecte create pentru a reda la scară redusă realitatea şi a oferi copiilor miniaturi reprezentative ale lumii adulţilor.
Antropologii consideră că primele jucării inventate de oameni ar fi fost din lemn, lut şi piatră, materiale care puteau fi găsite uşor în mediul înconjurător, lista mărindu-se pentru a include: frunze, nuiele, pânză, lână, ştiuleţi de porumb, os, pene, plută, ceară, fildeş, rafie, frunze de palmier, trestie de bambus, hârtie etc.
Copiii vechilor egipteni se jucau cu păpuşi sculptate în piatră, care aveau şi peruci. În Grecia şi Roma antică, copiii se jucau cu păpuşi din ceară şi teracotă. Printre jucăriile Indiei antice, găsite de arheologi, se numără căruţe în miniatură şi fluiere în formă de pasăre.
Este evident că istoria jucăriilor este la fel de veche ca istoria umanităţii. Ele stimulează creativitatea, inteligenţa şi perspicacitatea copilului, pentru a-l pregăti pentru viaţa de adult. Jucăriile pot constitui un liant al relaţiilor dintre copii şi chiar un suport moral pentru aceştia.
Una din cele mai simple jucării, setul de blocuri din lemn, este şi una din cele mai bune pentru dezvoltarea minţii. Jucăriile, ca mingea sau coarda, învaţă copiii despre relaţiile spaţiale cu celelalte obiecte, despre relaţia cauză-efect sau relaţia acţiune-reacţiune.
Meşteşugul jucăriilor este răspândit şi în România, fiecare regiune imprimând elemente specifice asupra jucăriilor sale. Băieţii se jucau cu cercul, cu fluiere din salcie sau cu viori din coceni de porumb, cu cai din lemn, dar şi „puşcoace” din lemn de soc, cu gloanţe din ghemotoace de cânepă, cu titirezi făcuţi din fuse vechi, iar fetele, cu păpuşi de cârpă.
Romfilatelia are plăcerea de a introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale alcătuită din două valori, ce ilustrează jucării vechi, tradiţionale, româneşti, invitând astfel la o călătorie în timp prin lumea copilăriei.
Timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei ilustrează treijucării tradiţionale pictate manual pe lemn. Jucăriile erau în mod obişnuit găsite în târgurile tradiţionale organizate de sărbători în oraşe şi sate. Au la bază modele mult mai vechi, variantele de fabricaţie ajungând până aproape de zilele noastre.
Timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei ne întoarce în timp, amintindu-ne de vârsta inocenţei, de căluţul din lemn şi tricicleta, martorii tăcuţi ale celor mai cutezătoare aventuri ale copilăriei. Ei au acompaniat micuţii în lungile expediţii de descoperire a lumii, purtându-i pe ei şi întrebările, nedumeririle şi bucuriile lor mai departe. Căluţul din lemn putea fi întâlnit în diferite variante în aproape toate regiunile ţării. Balansul pe această jucărie era una din nepreţuitele senzaţii ale unui copil de acum 100-150 de ani. Tricicleta, faţă de căluţ, oferea o mobilitate reală copilului, acesta învăţând să pedaleze şi să-şi conducă micul vehicul. Cea din imaginea timbrului datează din anii ’50-’60, având la bază un model interbelic.
Toate jucăriile ilustrate în această emisiune fac parte din patrimoniul Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor”, asociaţie ce a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării. Pe parcursul a patru decenii, colecţia a ajuns să includă nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii. Aşadar, cei mai buni prieteni din copilărie nu îmbătrânesc. Chiar dacă nu mai sunt arătoşi ca în „tinereţe”, nu se mai joacă şi nu mai fac lecţii, ei îşi păstrează locul în sufletul adulţilor.

Romfilatelia mulţumeşte Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor” din Bucureşti pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Data de aparitie: 2015-04-17

Europa2015_JucariiVechi_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search