Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Europa 2013 – VEHICULE POȘTALE

europa_2013_M Stabilitã de cãtre PostEurop în fiecare an, tema propusã – sub genericul Europa, pentru anul 2013,se intituleazã Vehicule poştale.

Cu acest prilej Romfilatelia introduce în circulaţie o nouã emisiune de timbre poştale care se aflã, de mulţi ani, în lista tematicilor de colecţie şi în topul preferinţelor filatelice.

Dacã la început scrisorile şi mesajele erau transmise prin soli cãlare, odatã cu apariţia carelor şi a trãsurilor, putem vorbi despre precursorii mijloacelor de transport poştal, denumite mai apoi,generic, vehicule poştale.

Dezvoltarea mijloacelor de tracţiune prin apariţia, mai întâi a motorului cu aburi, iar apoi a celui cu benzinã ori motorinã, a celui electric ş.a.m.d., a dus la creşterea vitezelor de deplasare şi implicit, la micşorarea timpului de ajungere a unei scrisori de la expeditor la destinatar.

Vehiculul poştal, mijloc de transport, fie el terestru, marin ori aerian, a fost un vector important în dezvoltarea serviciilor poştale din întreaga lume.

Emisiunea Europa 2013 este formatã din douã timbre poştale pe care le descrie chiar autorul graficii acestora, Victor Telibaşa:

„Primul timbru reprezintã cucerirea spaţiului aerian de cãtre om prin aparatul zburãtor, descoperire majorã a omenirii la care România a avut un cuvânt important de spus şi întrebuinţarea lui consecventã pentru transmiterea veştilor.

Scrisoarea cu indicativul PARAVION formeazã metaforic aripile ce vor purta pe aripile vântului scrisoarea mult aşteptatã.

Pe cel de-al doilea timbru observãm cã acolo unde nu existã loc adecvat aterizãrii, maşina va prelua serviciul de curierat tot în regim de vitezã.

Vechiul poştaş cãlare pe velociped, scutit astfel de ploi şi arşiţã, va preda ştafeta şoferului poştaş la cârma neobosiţilor cai putere ai cabrioletei roşiatice, personaj pitoresc al strãzilor bucureştene la începutul secolului trecut.

Culoarea roşie realizeazã liantul trecutului cu prezentul, aceastã culoare fiind şi azi cea oficialã a Poştei Române.

Plicul prima zi înfãţişeazã un alt spaţiu cucerit de om cu ajutorul vapoarelor. Nava maritimã este botezatã precum vechiul nostru continent, Europa”.

 

Data Aparitie:2013-04-30

europa_2013_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search