Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Emisiune comunã ROMÂNIA – TURCIA: Moscheea „Carol I” din Constanța – 100 de ani

ROM_TURCIA_MCu ocazia împlinirii a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Turcia (1878), Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale dedicatã Moscheei „Carol I” din Constanţa.

Simbol al concordiei între comunitãţi de confesiuni diferite, Moscheea„Carol I” din Constanţa, numitã de musulmani „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”, a fost ridicatã pe locul Geamiei Mahmudia (construitã în anul 1882).

Monument de arhitecturã maurã, noul edificiu a fost construit ca urmare a iniţiativei personale a Regelui României, Carol I, care a încredinţat proiectul arhitectonic unui cunoscut specialist al vremii, Victor Ștefãnescu. Principalul lãcaş al cultului musulman din ţara noastrã, inclus în lista celor mai frumoase monumente de arhitecturã româneascã, a reunit talentul unui mare arhitect şi priceperea în construcţii a unei somitãţi a ştiinţei mondiale, Gogu Constantinescu.

Inginer cu reputaţie unanim recunoscutã, om de ştiinţã al cãrui nume este regãsit în lista marilor savanţi, unde se aflã şi numele lui Albert Einstein, Gogu Constantinescu a utilizat la construcţia edificiului din Constanţa tehnica betonului armat, având la bazã calcule originale pentru rezistenţa boltelor şi cupolelor.

Elementele oferite vederii de cupola moscheii se înscriu în lista simbolurilor de inspiraţie creştinã, aparţinând în special artei bizantine. Formele geometrice şi proporţiile reprezintã o continuare a prototipurilor marilor catedrale şi biserici creştine, transformate în moschei de cãtre musulmani, începând cu arhicunoscuta Catedralã Sfânta Sofia din Istanbul.

Turnul minaret al lãcaşului de cult musulman din Constanţa, cu o înãlţimede 47 de metri, dominã peisajul zonei şi adãposteşte în cilindrul sãu 140 de trepte care permit vizitatorilor sã ajungã pe o terasã de pe care se poate admira panorama oraşului.

În interiorul „Moscheii Regelui” se poate ajunge utilizând cele douã uşi masive din marmurã neagrã, gândite şi completate cu ornamente de bronz,dupã modelul palatelor sultanilor.

Spaţiul încãperii, destinat ritualului slujbelor musulmane, este înscris într-un pãtrat cu latura de 14 metri, ai cãrei pereţi se prezintã sobru, cu decoruri simple reprezentate de tablouri octogonale de mici dimensiuni, pe care sunt înscrise cu litere arabe numele lui Alah şi al profetului Mahomed.

Din centrul înaltei cupole, mãrginitã de ferestre, coboarã într-un perfect echilibru un frumos candelabru de inspiraţie arabã. Tavanul sãlii, pictat în nuanţe de albastru şi cu motive florale stilizate, sugereazã bolta cereascã.

Altarul, din care se oficiazã slujba, se prezintã ca o nişã special amenajatã în peretele orientat cãtre Mecca. În partea dreaptã a altarului se aflã „minbarul” locul din care imamul predicã în zilele de vineri şi în zilele de sãrbãtoare. Numãrul treptelor pânã la balconul „minbarului”este impar, iar imamul îşi expune predica aşezat întotdeauna cu douã trepte mai jos faţã de ultima treaptã a scãrii.

Anumite porţiuni ale pereţilor interiori sunt îmbrãcate într-o faianţã specialã donatã în anul începerii construcţiei (1910) de statul turc şi destinatã doar lãcaşelor de cult. Plãcile sunt colorate în nuanţe apropiate celor de pe tavan şi decorate cu motive florale asemãnãtoare.

Printre numeroasele obiecte de patrimoniu aparţinând moscheii se înscrie la loc de cinste covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale, cu o suprafaţã de 144 de metri pãtraţi. Donat iniţial de sultan unui lãcaş de cult aflat pe insula Ada Kaleh, acesta a fost ulterior donat lãcaşului musulman din Constanţa, dupã ce, în anul 1970, apele Dunãrii au acoperit mirifica insulã ca urmare a dãrii în exploatare a Hidrocentralei Porţile de Fier.

Definind cu claritate confesiunea cãreia îi aparţine lãcaşul de cult din Constanţa, cotele cele mai înalte ale cupolei şi turnului poartã la vedere simbolul lumii musulmane, semiluna.

În anul 1913, pe 31 mai, în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta,a fost inauguratã moscheea, familia regalã dãruind acest edificiu musulmanilor din Constanţa şi nu numai, pentru loialitatea faţã de statul român.

Emisiunea comunã România – Turcia Moscheea „Carol I” din Constanţa – 100 de ani marcheazã un secol de existenţã al acestui lãcaş de cult, timbrul cu valoarea nominalã de 8,10 lei şi coliţa emisiunii reproducând moscheea într-o manierã graficã şi artisticã de excepţie.

Aducem mulţumirile noastre Muftiatului Cultului Musulman din România pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

 

Data Aparitie:2013-10-10

ROM_TURCIA_box

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search