Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Emisiune comună ROMÂNIA – THAILANDA: 45 de ani de relaţii diplomatice

Cu ocazia aniversării relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Thailandei, stabilite la data de 1 iunie 1973, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea comună de mărci poștale România-Thailanda, 45 de ani de relații diplomatice, cu tematica Costume populare tradiționale. Timbrul României, cu valoarea nominală de 1,50 lei, ilustrează portul popular oltenesc, specific zonei Romanați, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe timbrul Administrației Poștale a Regatului Thailandei este reprodus costumul tradițional folcloric al grupului etnic Phutai, din nord-estul țării.

Regatul Thailandei este cunoscut pentru frumusețile sale naturale, fiind vizitat anual de milioane de turiști. Totodată, este unul dintre cele mai vechi state asiatice, unde s-au dezvoltat civilizații străvechi. Primul regat thailandez a fost fondat în anul 1278, cu numele de Siam, denumire care s-a menținut până în 1939, când statul a fost redenumit Thailanda. În țara asiatică trăiesc peste 67 de milioane de locuitori, din șapte grupuri etnice: thai (75%), chinezi (14%), mon, khmeri, lao, malay, indieni. Locuitorii sunt budiști în proporție de 95%. Thailanda mai este numită și „țara zâmbetelor”, datorită ospitalității cu care sunt întâmpinați turiștii.

Cel mai important oraș thailandez este capitala Bangkok, un centru financiar-economic în plină dezvoltare, dar și unul dintre cele mai mari porturi din Asia de Sud. Orașul deține numeroase vestigii aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, printre care 300 de temple budiste și Palatul Regal. Cele mai moderne stațiuni turistice thailandeze se află în regiunea Hua Hin, care dispune de o plajă lungă de 3 km, cu priveliști spectaculoase. Iubitorii de drumeții pot alege regiunea Isaan, recunoscută pentru peisajele deosebite.

În nord-estul Thailandei se află regiunea Sakon Nakhon, un spațiu încărcat de istorie, celebru pentru templele sale budiste, retrase în zonele împădurite, și preferate de asceți, pentru meditație. Regiunea este apreciată și pentru produsele de artizanat, din bumbac și mătase. Capitala regiunii, denumită de asemenea Sakon Nakhon, este un important centru de cultură budist, în care se află cinci stupe (monumente funerare budiste).

Portul tradițional, reprodus pe timbrele emisiunii de mărci poștale, reprezintă, pentru fiecare popor, o parte integrantă a istoriei și civilizației locale, o mărturie vie care a transmis generațiilor, peste veacuri, mesajul creației artistice autentice.

Costumul de Romanați se încadrează în tipologia portului oltenesc, remarcându-se prin compoziții și motive decorative, care fac trimitere la repertoriul ornamental al ceramicii neolitice de la Vădastra – spiralele de pe cojoace – și la fastul țesăturilor cu firul de aur, de la broderia cămășilor femeiești.

Ansamblul femeiesc este compus din cămașa încrețită la gât, cu decor dispus pe mânecă în sistem tripartit (altiță, încreț și râuri), pe piept, spate și la poale. Rafinamentul cămășii este dat de relația cromatică între vișiniu și firul metalic argintiu. Șorțul țesut se asociază cu vâlnicul plisat. Ansamblul mai conține ciorapi de lână și opinci din piele de bovină.

Costumul bărbătesc se compune din pălăria de paie specifică portului de vară, cămașa din pânză învărgată finisată la poale cu colțișori, pantaloni, ciorapi și opinci. Brâul țesut în război și pieptarul cu decor de rozete pe întreaga suprafață, în culorii vii, completează ansamblul.

Costumul tradițional folcloric al grupului etnic Phutai, din nord-estul Thailandei, provincia Sakon Nakhon, este specific mediului rural. Bărbatul poartă o pânză lungă și o tunică din bumbac, cu mâneci lungi, de culoare bleumarin, tivită cu broderie de culoare roșu, și cu o curea, în armonie cu costumul partenerei. Femeia poartă o fustă din bumbac, bleumarin, decorată cu broderii țesute, precum și o tunică simplă, cu mâneci lungi, de aceeași culoare. Costumul este completat de o eșarfă roșie brodată, purtată pe umeri și de podoabe din argint – colier, brățări și cercei.

 

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Administrației Poștale a Regatului Thailandei pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search