Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Emisiune comunã ROMÂNIA – ARGENTINA / LACURI MONTANE

rom_arg_lacuri_M În luna decembrie a anului 1930 s-au stabilit relaţii diplomatice între România şi Argentina la nivel de legaţie. Relaţiile dintre cele douã ţãri au însã o vechime mai mare, ele începând cu anul 1880 şi continuând cu deschiderea unui consulat onorific al României la Buenos Aires în anul 1900.
În acest an, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de relaţii diplomatice, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea comunã de mãrci poştale România – Argentina cu tema Lacuri montane.
Pe lângã tematica comunã a emisiunii de timbre, un element inedit ce defineşte apropierea dintre cele douã naţiuni îl constituie personalitatea lui Iuliu Popper, explorator şi cartograf român. Acesta a organizat expediţii în Argentina, în Tierra del Fuego (Țara de Foc), în partea de sud a Patagoniei şi Isla Grande (Insula Mare).
Aproape zece ani el a explorat Țara de Foc, numeroase locuri descoperite primind denumiri româneşti: Rio Ureche, Rio Rosetti, Muntele Lahovary, Culmile Carmen Sylva, Cordiliera Carlos I de România, Lacul Broşteni. Totodatã Popper a inventat „Secerãtoarea de aur“ sau „maşina de spãlat aur“, invenţie brevetatã în multe ţãri. A bãtut monedã proprie (de 1 gr. şi 5 gr. aur), a înfiinţat oficii poştale, a realizat un timbru cu valoarea de 10 centavos cu un „P“ mare de la Popper – o raritate în lumea filatelicã – toate acestea pe teritoriul Argentinei.
Iuliu Popper, regele Țãrii de Foc, a fost supranumit de cãtre argentinieni „Conchistadorul român al Patagoniei“.
Pentru ilustrarea emisiunii comune din 2010, cele douã ţãri au ales Lacul Bâlea din România şi Lacul Nahuel Huapi din Argentina.
Lacul Bâlea este situat în Masivul Fãgãraş din Carpaţii Meridionali. Se aflã la altitudinea de 2.034 de m, la adãpostul unui prag glaciar. Este lung de 353 m şi lat de 217 m.
Lacul are adâncimea maximã de 11 m, iar temperatura lui este foarte scãzutã.
Lacul Bâlea se aflã pe traseul Transfãgãrãşanului, cea mai lungã şosea alpinã din România, situatã la peste 2.000 de m altitudine.
Lacul Nahuel Huapi este situat la o altitudine de 750 metri şi are o suprafaţã de 557 km2. Lungimea ţãrmului sãu este de peste 350 km, iar adâncimea maximã este de 480 de metri.
Lacul face parte din Parcul Naţional Nahuel Huapi, situat la poalele Munţilor Anzi. El este cel mai vechi Parc Naţional din Argentina, fiind înfiinţat în anul 1934. Se întinde pe aproximativ 7.050 km2 şi ajunge pânã la graniţa cu statul Chile.
Cele douã mãrci poştale au valorile nominale 2,10 Lei (Lacul Nahuel Huapi – Argentina), respectiv 3,10 Lei (Lacul Bâlea – România).
Romfilatelia mulţumeşte domnului fotograf Victor Bortaş pentru imaginile puse la dispoziţie în scopul realizãrii acestei emisiuni.

Data Aparitie:2010-08-14

rom_arg_lacuri_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search