Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Dinozauri din Țara Hațegului – România

dinotimbreRomfilatelia, societate specializata în emiterea si comercializarea marcilor postale românesti, lanseaza o emisiune dedicata patrimoniului natural al României, intitulata “Dinozauri din Tara Hategului”.
Între Muntii Retezat si Sureanu se întinde Tara Hategului, renumita pentru frumusetea peisajelor, dar si pentru vestigiile sale arheologice si istorice, bisericile vechi si traditiile folclorice. Urmele multor specii de dinozauri descoperite aici adauga acestui tinut o nota de interes special. Dinozaurii hategani sunt renumiti în întreaga lume, fiind prezenti în filmele canalului TV Discovery datorita unor aspecte particulare pe care le prezentau: ei formau o ultima comunitate de dinozauri erbivori si carnivori, chiar înaintea disparitiei totale a acestor animale, în urma cu 65 milioane de ani. Apoi, toate speciile ce alcatuiau aceasta fauna aveau dimensiuni mult mai mici decât cele ale rudelor lor ce vietuiau în alte regiuni ale Europei; acest aspect, unic în lume, le-a atras denumirea de „dinozaurii pitici ai Transilvaniei”. Talia lor marunta îsi are explicatia în mediul geografic în care au trait: o insula cam de dimensiunile Corsicii, înconjurata de ocean. Deasupra dinozaurilor liliputani zburau reptile uriase, un paradox biologic care sporeste interesul stiintific pentru aceasta fauna fosila din Tara Hategului.
Locurile unde au fost descoperite oase si cuiburi cu oua de dinozauri se afla în vecinatatea Sarmizegetusei Ulpia Traiana, a bisericilor de la Densus si Râu de Mori, a castelului Colt si a Parcului National Retezat, toata aceasta mirifica regiune a tarii fiind în prezent inclusa într-o arie de protectie speciala: Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului.
Elopteryx nopcsai face parte dintre micii dinozauri carnivori, buni alergatori, ce vânau în turma. Avea mai putin de un metru înaltime si o greutate de aproximativ 5 kg. Este posibil ca pe corp sa fi avut pene, grupul caruia îi apartine aflându-se la originea pasarilor. Imaginea sa este reprodusa pe timbrul cu valoarea nominala de 21.000 lei.
Telmatosaurus transsylvanicus, reprodus pe marca postala cu valoarea nominala de 31.000 lei, era un dinozaur erbivor din neamul „dinozaurilor cu cioc de rata” ce populau zonele apropiate râurilor. De la acest dinozaur care avea aproape 2 m înaltime se cunosc, pe lânga resturi ale scheletului, si oua dispuse în cuib, precum si oase ale puilor care nu au supravietuit.
Timbrul cu valoarea nominala de 35.000 lei îl prezinta pe Struthiosaurus transilvanicus, un dinozaur erbivor, cu placi si spini ososi dispusi pe suprafata pielii, care îl aparau de atacurile rapitorilor; talia sa nu depasea 3,5 m.
Hatzegopteryx thambema, nume care se traduce prin „monstrul înaripat din Hateg” apartine „Pterozaurilor”, grup de reptile zburatoare contemporane dinozaurilor în decursul Erei Mezozoice. A fost, probabil, cel mai mare zburator din toate timpurile, cu un craniu de 3 m lungime si o distanta între aripile membranoase deschise de aproape 12 m. Acest Gulliver în lumea dinozaurilor pitici este prezentat pe timbrul cu valoarea nominala de 47.000 lei.
Data Aparitie:2005-02-25

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search