Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

Dimitrie C. Butculescu – 160 de ani de la naștere

butculescucoala1“Românul cel mai popular, Apostolul patriotismului!“ sunt cuvintele elogioase pe care M.S. Regele Carol i le-a adresat lui Dimitrie C. Butculescu cu ocazia inaugurării, în 1894, la București, a Expoziției Cooperatorilor.
Organizată din inițiativa lui Butculescu, expoziția a cuprins peste 550 de exponate străine și 1550 românești, având un pavilion rezervat exponatelor filatelice în care a funcționat și un ghișeu poștal. Timp de trei luni, pe toată durata manifestării expoziționale, s-a aplicat pe corespondență și pe prima carte poștală ilustrată românească lansată de Dimitrie C. Butculescu o ștampilă specială cu textul „ Bucureșci Exposiție“.
Dimitrie C. Butculescu a fost ales în 1891 Președinte – fondator al Societății Filatelice Române, societate care a funcționat în propria-i casă.
Personalitate marcantă a timpului său, Dimitrie C. Butculescu a fost inițiatorul a zeci de acțiuni, multe dintre ele fiind considerate pionierate în domeniu, cum ar fi explorările și investigațiile arheologice de pe tot cuprinsul țării, dar și din străinătate. Legat de această activitate, a organizat în 1875, împreună cu Cezar Bolliac și Alexandru Odobescu, o expoziție de arheologie la Hotelul „Bulevard” din București, unde au fost prezentate colecții de tablouri și antichități.
În 1881, a întemeiat „Societatea pentru dezvoltarea industriei casnice“ în cadrul Societății „Concordia“, căreia M.S. Regina Elisabeta i-a dat numele de „Societatea Furnica“. A fost unul dintre fondatorii sălii de scrimă de la Jokey – Club București, dar și inițiatorul constituirii „ Societății Enciclopedice“, în anul 1882, fiind ales vicepreședinte, împreună cu pictorul Theodor Aman, iar președinte fiind Bogdan Petriceicu Hașdeu. A organizat diverse expoziții și a fondat nenumărate ziare. De trei ori ales deputat în Parlamentul țării, participă la Conferințele Interparlamentare de la Roma (1891), Berna (1892) și Bruxelles (1893), iar în 1899 este ales Președinte al Alianței Științifice Universale. Este ales, totodată, președinte de onoare, succesiv, la trei congrese internaționale ale „Alianței Cooperative“ ( Londra – 1895, Paris – 1896, Delft, Olanda – 1897). În 1896 întemeiază Societatea de binefacere „Principesa Maria“, iar în 1900, Cooperativa „ Brazda“.
Ca un omagiu adus marcantei personalități a celui care a fost Dimitrie C. Butculescu și a împlinirii a 160 de ani de la nașterea sa, Romfilatelia, societatea specializată în emiterea și comercializarea mărcilor poștale românești, introduce în circuitul poștal emisiunea „Dimitrie C. Butculescu – 160 de ani de la naștere“.
Emisiunea este alcătuită din două timbre cu aceeași valoare nominală, de 50 Bani și o coliță nedantelată, înseriată, al cărei timbru are valoarea nominală de 9 lei. Compoziția grafică a coliței prezintă cartea poștală tipărită special cu ocazia Expoziției Cooperatorilor, clădirea Pavilionului Central al Expoziției și aversul medaliei emise cu această ocazie.
Primul timbru din serie reprezintă casa în care s-a născut și a locuit primul Președinte al Societății Filatelice Române, iar al doilea, alături de facsimilul publicației „Monitorul Societății Filatelice Române”, prezintă portretul celui care a fost Dimitrie C. Butculescu.
Emisiunea a fost realizată pe baza materialului ilustrativ și documentar din colecția actualului Președinte al Federației Filatelice Române.
Data Aparitie:2005-11-04

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + 17 =

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search