Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Descoperă „Eva” în două viziuni sculpturale Timbrul național îți prezintă emisiunea comună România – Brazilia

Romania - Brazilia_Sculpturi - Eva_Romania - Brazil_Sculptures - EveRomfilatelia închide anul filatelic 2015 cu un proiect comun România – Brazilia, dedicat artei și implicit, sculpturii, ce are ca temă personajul biblic Eva. Emisiunea de timbre vine să consolideze relațiile diplomatice cu Brazilia, stabilite la nivel de legație la 7 ianuarie 1928 și ridicate la rang de ambasadă la 9 mai 1974, și să întărească astfel punțile culturale, spirituale și economice deja existente între cele două popoare.

Purtând titlul România – Brazilia, Sculpturi: Eva, emisiunea de mărci poștale va fi disponibilă spre vânzare începând de luni, 21 decembrie a.c., în magazinele Romfilatelia din București, Bacău,
Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, cele două timbre ilustrând lucrările Eva aparținând lui
Gheorghe Leonida și respectiv, sculptorului brazilian Victor Brecheret.

Astfel, marca poștală cu valoarea nominală de 1,00 leu prezintă sculptura Eva, operă realizată de sculptorul român Gheorghe Leonida și aflată în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, fiind expusă pe spațiul verde din fața fostului Palat Regal. Nudul de tânără femeie, redat într-o manieră clasicizantă, a fost surprins de artist într-o postură dinamică: corpul arcuit spre dreapta, mâna dreaptă ridicată spre chip și capul grațios, cu părul prins în coc, ușor aplecat asupra mărului pe care îl ține în mână. Sculptura este remarcabilă prin finețea execuției, rigurozitatea compoziției formelor și minuțiozitatea cu care sunt redate detaliile.

Gheorghe Leonida a avut totodată un rol important în modernizarea culturală a Braziliei, punându-și amprenta pe cea mai cunoscută emblemă artistică a țării. El a contribuit astfel la crearea impozantului simbol al orașului Rio de Janeiro, statuia lui Hristos Mântuitorul, unde a fost angajat să sculpteze chipul statuii.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei o regăsim pe Eva în viziunea sculptorului brazilian
Victor Brecheret, a cărui operă combină tehnici specifice modernismului din țara sa natală, Italia, și motive vizuale din arta populară braziliană, multe dintre subiectele sale fiind personaje din Biblie sau din mitologia clasică. Achiziționată de primăria São Paulo în 1921, sculptura Eva o înfățișează pe mama omenirii într-o compoziție dinamică, datorată orientării diferite a capului și corpului. Structura sa este complexă și rafinată, îmbibată cu putere și dramatism.

Cele două timbre ale emisiunii sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 6 timbre cu manșetă ilustrată.

Romfilatelia aduce mulțumiri Muzeului Național de Artă pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

* * *

Povestea timbrelor, emise de Romfilatelia începând cu anul 2004, reprezintă o minunată călătorie printre frumusețile și bogățiile României, ilustrând locuri pitorești, instituții de renume, personalități remarcabile ale poporului român, tradiții păstrate din generație în generație, valori și simboluri naționale ce poartă numele României peste granițele țării. De mai bine de un deceniu, Romfilatelia și marca poștală sunt biletul tău către educație, cultură și cunoaștere.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search