Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

De Ziua Culturii Naționale, Romfilatelia a marcat centenarul Lipatti printr-un întreg poștal tematic

Duminică, 15 ianuarie 2017, Sala Radio a găzduit concertul extraordinar Lipatti 100, manifestare dedicată aniversării centenarului marelui pianist și compozitor, organizată de Radio România și Institutul Cultural Român. Concertul a fost susținut de Orchestra Națională Radio, avându-i ca soliști pe soprana Teodora Gheorghiu și pe pianiștii Sergiu Tuhuțiu și Matei Rogoz, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu.

Romfilatelia s-a alăturat cu bucurie evenimentului, în calitate de partener, realizând cu acest prilej un plic de corespondență cu timbru imprimat. Proiectul filatelic cinstește personalitatea lui Dinu Lipatti, artist valoros al culturii românești și prezență desăvârșită a artei muzicale naționale și universale, marcând totodată o zi importantă a națiunii române și identității poporului român: Ziua Culturii Naționale.

Evenimentul a reunit invitați din mediul cultural, politic și social românesc, precum:
Ioan Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, Sergiu Nistor, consilier prezidențial Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, Daniel Șandru, secretar de stat, Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii, Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat în cadrul aceluiași minister, alături de reprezentanți ai mass-media și numeroși alți invitați.

Manifestarea a debutat cu o serie de alocuțiuni susținute de Ioan Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, Ovidiu Miculescu, președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune și Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român.

Ovidiu Miculescu, preşedinte director general SRR a deschis seria discursurilor, afirmând: „Radiodifuziunea Română are, din acest punct de vedere, un profil unic între radiourile publice din Europa. Suntem un actor cultural cu greutate în peisajul cultural şi mediatic românesc şi internaţional, iar proiectele noastre desfăşurate la şi dincolo de microfon reprezintă adevărate platforme de susţinere a industriei creative româneşti în aproape toate domeniile culturale, de la muzică la teatru radiofonic, de la cultura scrisă, la turneele naţionale şi internaţionale.”

„E o seară importantă la Radio. E o efervescenţă în jurul acestei date de 15 ianuarie. Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, toate celelalte instituţii importante de cultură din ţară organizează evenimente. Este centenarul Dinu Lipatti şi cred că avem o obligaţie morală şi în anul în care este Festivalul George Enescu să facem cât mai multe lucruri pentru memoria lui Dinu Lipatti.”, a adăugat Ioan Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale.

Radu Boroianu, președinte ICR, a mulțumit Romfilatelia pentru implicare și „plicul extraordinar” realizat pentru a marca aniversarea pianistului Lipatti, vorbind la rândul său despre centenar și importanța celebrării valorilor românești și universale. Totodată, președintele a  anunțat și primul mare proiect european al institutului, ce va fi dedicat limbii latine: „Vârsta fragedă şi extrema fragilitate prin care ne-au părăsit atât Eminescu, cât şi Lipatti, înalta valoare a împlinirii şi a ecoului peren lăsat de geniul lor îi asociază printre marile valori româneşti şi universale, alături de Constantin Brâncoveanu, Dimitrie Cantemir, de Spătaru Milescu, de Nicolae Iorga, de Constantin Brâncuşi, Henri Coandă, Gogu Constantinescu, George Enescu, Ioan Luca Caragiale sau Lucian Blaga, de Anghel Saligny sau Ioan Andreescu şi Ion Ţuculescu, de Grigore Moisil şi Solomon Marcus, de Victor Babeş şi Ion Cantacuzino, de Constantin Noica şi Ştefan Lupaşcu sau Matilda Ghyka. Din respect pentru toţi aceştia, lansez astăzi în faţa domniilor voastre primul mare proiect european al Institutului Cultural Român ce va purta numele «Limba latină, prima instituţie europeană»”.

În programul serii au fost incluse lucrări aparținând muzicianului Lipatti, atmosfera fiind întregită de momente din lirica poetului național Mihai Eminescu, recitate și interpretate de îndrăgitul actor Ion Caramitru.

Consecventă misiunii sale, de a fi un mesager real al valorilor naționale autentice, Romfilatelia a marcat acest dublu eveniment – Ziua Culturii Naționale și centenarul Lipatti – prin punerea în circulaţie a unui întreg poştal aniversar. Grafica plicului încorporează portretul celebrului pianist și compozitor, Dinu Lipatti, fiind completată vizual de un citat reprezentativ al marelui artist: „Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ceea ce putem să-i aducem ofrandă”.

Pe toată durata manifestării a fost expus un plic gigant, replica întregului poştal aniversar, pe care toți spectatorii l-au admirat cu ocazia acestui eveniment. Pentru a întări semnificația proiectului filatelic, plicul a fost marcat prin semnare de către președintele ICR și președintele director general al SRR, care s-au fotografiat alături de produsul tematic.

Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail, toate momentele speciale ale serii creând și transmițând emoție și căldură invitaților, într-o atmosferă de înaltă ținută.

WordPress Image Gallery Plugin
Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search